Karpnätter, första natten.

DSC_0273Där sitter vi i ösregnet, glada över att trots bistra omständigheter lyckats landa fyra karpar, när två regnbågsfiskare kommer ut ur buskarna. -Har ni fått något undrar den ena? -Fyra karpar svarar jag. -Fy fan, det var inte roligt, svarar han och fortsätter att gå…

Torsdag morgon, vi står vid sjön efter en helvetisk marsch med en skottkärra överlastad med grejor. Jag insåg redan tidigt innan resan att den skulle behövas. Det jag inte visste var att vi skulle ha behövt två. Minst. Kärran är till för att underlätta transporter av fiskeutrustning. En fin tanke, men vi tolkade det som att man hade chansen att släpa med sig ännu mer utrustning. En tolkning som visade sig vara mycket jobbig i form av svett och muskelvärk. Men nu så stod vi äntligen där. Sjön vars karpar är ofiskade. Enligt uppgift ett par hundra stycken karpar från tre kilo och uppåt. Hur stora dom största kunde tänkas vara hoppades vi att vi skulle få reda ut.

Väderprognoserna såg dystra ut. Jag försökte alla siter jag kunde tänka mig, men dom visade alla samma sak. Regn och åter regn. Från torsdag morgon till lördag morgon. Som av en slump var exakt lika länge vi hade planerat att vara vid sjön. -Det slår tamigfan aldrig fel säger Saku med inte en uns av ironi i rösten. -Skulle vi så fiska endast en dag per år så skulle det med all sannolikhet vara en regndag fortsätter han och blickar mot horisonten där mörka moln hotfullt skyndar sig mot oss. -Det är väl lika bra att slå upp bivvyn direkt så man har någonting torrt mumlar han och börjar rota bland prylhögarna. När vi monterar upp overwrappen till bivvyn så öppnar sig himmelen och ett tungt regn piskar ner mot oss. Vi går in i våra bivvys och inser att det är helt onödigt att försöka prata med varandra. Även fast dom är monterade vägg i vägg så hör man endast regnet som piskar mot tältduken. Klockan är 10.30 när jag blir tvungen att ta fram lyktan för att se något. Det är mörkt fast tältdörren är öppen. Nästa gång jag rör lyktan är det för att byta batterier. Nästan 40 timmar senare. Hoppas karparna gillar regn frågar jag mig själv?

DSC_0259

I måndags så var vi här och mäskade. Två tiolitershinkar med godsaker kastades i under strålande solsken. Tio liter boilies, samt tio liter groundbait med partiklar och annat skit. Igår gjorde vi exakt samma sak under en lika varm sol som brassade ner på oss. Vi stannade tillochmed vid karpsjön på väg hem, den riktiga karpsjön dvs, och kollade in solande karpar och stim av större sarvar. Nu ser jag knappt sjön fastän jag glor på den tio meter bort inne i min bivvy. Jag tacklar mina spön och binder några sista riggar. Tre spön var ska vi ha. Tre platser uppmäskade. Båda har varsitt spö per plats. Saku frågar mig vad jag ska köra med för boilies. -Satsar på två spön med gul boilie och en med röd säger jag. -Ja men vad har du smak undrar han? Jag vet faktiskt inte. Någonting som luktar gott, får han som svar. Jag tror faktiskt inte att det spelar så stor roll på ofiskade karpar. Ser dom en gul eller röd boll så kanske åker den in i käften, eller så inte. Hur kan en karp som aldrig sett en boilie rata en boilie? Och är dom på mäskplatsen så lär dom gilla boilies vid det här laget. Däremot å tror jag att man har en bättre chans med någonting som syns i det klara vattnet. Pva-nät med boiliekross och groundbait preppad med ett lager goo syns. Och som reklammakare säger, syns du så finns du. Inga krusiduller, håll det simpelt. Vi kommer att ha tid för mer avancerade riggar om det skulle krävas. Men hittills så har det aldrig krävts. Kruxet med avancerade riggar är att om dom inte behövs så fångar du fisk med dom simpla. Funkar inte dom simpla så funkar inte heller dom avancerade. Därför har jag bara enkla riggar i min låda. Dessutom, på hur många intressanta sätt kan man presentera en röd eller gul kula? Funkar det inte som det brukar funka så byter man bete helt och hållet. Bröd eller mask tex. Beten som alltid funkar. Tusen är dom tillfällen jag har sagt till någon att, -fan om man hade mask med sig nu. Tex när man springer på en solande gräskarp i tiokilosklassen.. Men aldrig har jag sagt frasen. -Fan om man hade haft en vitgul boilie på en helikopter-rigg  i innerfickan nu.  Man stirrar blind sig på den där riggen och glömmer det som är det viktiga, betet.

På tal om att glömma saker. Jag tror att vi har det mesta med oss. Ruset av en lånad firmabil med nästintill obegränsade lastutrymmen i kombination med en nyinförskaffad karpskottkärra fick oss att gå lite ”over the top”.DSC_0179

Men vad fan. Det skadar väl inte med lite lyx vid strandkanten. Sängen är skön, täcket ännu skönare och skönast av allt är den nya gasolspisen. Abnorma mängder med korv kommer vi att koka med den i framtiden. 199kr på jula. Kastrullen kostade mer. Men då vvar det åtminstone en äkta primus.

Jag rotar fram en limpa smuggelcigg. Goal luxury cigarettes. Kastar två paket till Saku. Vi tänder varsin cigg och konstaterar att dom inte går att röka…ännu. En vanesak, man tvingar sig till det. Vi vet båda att innan resan är slut så kommer vi att älska Goal luxury cigarettes. Medans vi röker och sponsrar ISIS och Mona Sahlin så börjar ett av larmen tjuta. Vi springer fram till spöna och märker att det är mitt spö som tjuter. Jag lyfter den ur riggen och börjar drilla glatt med regnet vräkandes över oss. Efter en stunds dragkamp genom vass och stenblock stora som torktumlare så har vi den i håven.

DSC_0265

Avkrokningsmattan ligger redan framme, så nu återstår endast att lossa den gula boilien ur munnen och ta några kort innan vägning. En kalasstart på fisket. Kanske så blir det en bra resa iallafall, trots regn och elände. Vågen stannar till slut på 5200 gram. Om det är stort eller ej vet vi inte ännu, men det är en bra start i vilket fall som helst.

DSC_0270

Vi släpper tillbaks karpen en bit bort och jag sätter dit en ny gul kula och ett pva-nät med goo på. Mina gula och röda boilies har jag preppat även dom med goo. Tre olika sorters goo dessutom. Kanske så är jag skrockfull, men jag tror på reklammakaren. Syns man så finns man. Och vad syns bättre än en gul kula med ett rödgrönt moln runtomkring sig?

Jag fortsätter där jag slutade i pokerboken. Dan berättar inte bara hur och när du ska agera, utan även varför du ska agera. Det finns en så simpel matematisk logik i spelet som har en så fruktansvärt vital roll för ditt agerande. Dina pengar är dina soldater som du använder till perfektion för att utmanöverera dina motståndare. Absolut ingenting görs någonsin för görandets skull, utan det ska finnas en djup tanke och en matematik bakom ditt agerande. Dina satsningar ska göras så att dina motståndare får ogynnsamma odds att syna dig. Låter som karpfiske i mina öron. Boken är även kryddad med sköna visdomsord, precis som fiskeböcker. När en man med erfarenhet möter en man med pengar, så går mannen med pengarna hem med erfarenhet, medans mannen med erfarenhet går hem med pengarna.. Man blir djupt rörd av såna fraser måste jag villigt erkänna..

DSC_0300

Jag avbryts i Dan Glimnes fina tankar av att Sakus larm nu ljuder. Han har ett något exklusivare ton i sina larm. Dom är och låter dyrare. Vi springer ut och Saku börjar drilla. Men snart så inser vi att det är en av sjöns rengbågar som varit framme och tagit hans vita boilie med krillgeggamoja på. Jag knäpper lite kort medans kameran fortfarande funkar. Saku är mest irriterad då han får binda om boilien och sedan offra ännu en pva-bag helt i onödan. Mitt i massivt regn dessutom. Pva och regn är inte kompisar..

DSC_0297

Jag tänder en cigg och kryper ner i sängen. Saku går in i sin bivvy för att tackla upp. Inte varje dag man kan röka i sängen skriker jag till honom. Han håller med mig. Det var bättre förr. Att röka i sängen en regnig kväll är fanimig fint som fan. Ciggen kunde ha varit bättre, men man kan inte få allt. Efter en stunds läsande så testar vi spisen. Kokar upp en thermos med kaffe med spishällen vänd åt fel håll. Hela apparaten blev stekhet och luktade bränt plast. Ett mirakel att gasolflaskan inte exploderade av värmen eftersom den är monterad inne i själva spisen. Men kaffet var gott. Pulvercappuchino från lidl. billigt ja, men oerhört lyxigt en regnig natt någonstans mitt i ingenstans. Efter kaffet så blev vi hungriga och tände eld på engångsgrillen. Fram med två paket finska korvar och en stor tub finsk lyxsenap. Rena orgasmen för magen. Vi äter tills vi är mätta. Dom sista går ned med endast lite viljestyrka. God korv är ingenting man kastar.

DSC_0301

Vi beslutar oss för att mäska lite lätt infr natten och byta ut dom röda och gula kulorna mot nya fräscha. På med nya pva-bags och sedan ner i sjön med grejorna. Vi drar oss tillbaks till bivvyna och beslutar oss för att röka lite mer i sängen samt läsa något kapitel till av Glimnes historier innan jag ska somna in. Lite skämtsamt tar jag ett kort på nappalarmet och lägger ut på feijan med texten. Ställde larmet på 03.30. Jag läser, röker och sedan så somnar jag.. Klockan oo.10 vaknar vi av ett helvetiskt liv.. Nappalarmet för i helvete! Vi rusar genom skogen mot spöna, mot ljudet och den blinkande lampan…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s