Karpnätter, andra natten.

DSC_0245

Jag är ingen karpfiskare. Ibland så undrar jag om jag ens vill bli en karpfiskare? Det hela blir än mer påtagligt när jag vaknar med hjärtat i halsgropen, hoppar in i foppatofflorna och rusar mot ljudet av ett skrikande nappalarm. Saku sov antagligen djupare då jag hör honom på den mörka stigen tiotalet meter bakom mig. När jag kommer fram till spöställningen så inser jag att jag inte är någon karpsnubbe. Det är svart som i en kolgruva, karpen rusar och samtliga spön i rodpodden skakar och blinkar. Men vilken är det fisk på? Jag ser inte det, så jag känner på spolarna. Dom första två verkar inte ge ut lina, så det måste vara den tredje. Sakus spö. Jag lyfter spöet och börjar drilla. Saku anländer till kalabaliken, fast med pannlampan på huvudet och påslagen. Finns hopp för honom att bli en karpsnubbe. För mig ser det mörkare ut, bokstavligen. Jag var nog mer beredd på en skön natts sömn än detta. Efter en stund så kommer vi på att det är ju saku som ska drilla och jag som ska håva och gör en swicharoo. Och efter några minuter kan jag håva en karp åt honom. Vi lugnar ner oss, röker smuggelcigg och säckar karpen i Sakus retainer sling som det så vackert heter. Vi snackar igenom situationen medans vi blossar. Det hela gick ju fort, men lämnade en del att önska. -Fan jag är inte van att på trettio sekunder vakna, ta på mig foppatofflor, springa genom en mörk skog och börja drilla karp säger jag. -Och sedan det där med pannlampan, hur fan gör man? Sover du med pannlampan på skallen?

Saku tacklar om, slänger ut på samma fläck, sedan så hoppar vi in i våra bivvys. Jag ligger och tänker på karpfiskare. Helt plötsligt inser jag varför dom alltid har så jävla taskiga dojor på sig på filmer och bilder. Dom har det senaste i prylväg, fina tält, bilar, bivvys, spn krokar och ja you name it. På kroppen har dom fina märkeskläder från fox eller nåt, brallorna det senaste snittet, eller om man är gubben som gillar att smeta in sig med mäsk och annat skit så har man såna där sparkbyxor med hängslen. Men på fötterna har dom alltid gamla utslitna vita gympadojor. Det slår aldrig fel. Se på Matt Hayes bara. Mannen har gett vita utslitna gympadojor ett ansikte. Nu slår det mig varför. Att springa igenom en mörk och blöt, lerig skog med foppatofflor har sina nackdelar. Strumporna är dyngsura och jag höll på att slå på arslet var och varannat steg. Vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända på en hal gräsmatta efter några öl.. Nöjd med mina observationer så somnar jag om samtidigt som jag undrar om jag har ett par utslitna gympadojor hemma som man bara kan hoppa i,,

DSC_0198

Väcks ur mina drömmar av att det piper igen. Samma procedur följer. Jag först med mina foppatofflor, utan pannlampa som fortfarande ligger i fiskeväskan och Saku strax efter. Till honoms fördel måste sägas att jag har mitt bivvy närmare spöna. Jag lokaliserar med handen fram det rätta spöet och räcker den till Saku. Samma spö, samma bete, och lika stor karp. Nu har vi helt plötsligt två karpar i reteiner slingen och beslutar oss att transportera dessa bort en liten bit till en annan sjö dit karparna skall flyttas. En mycket konstig löparrunda mitt i natten. Karparna simmar iväg och vi knallar tillbaks till lägret. En promenad så mycket längre än jag var sugen på just nu.

Vi sätter oss och röker igen. Saku tacklar och slänger ut. Jag ser på klockan. 01.20 visar displayen. Hur länge har vi sovit egentligen? Två timmar delat på tre försök? Vi snackar en stund innan vi bestämmer att vi måste försöka sova innan nästa hugg kommer. En vecka av sånt här skulle sätta sina spår, tur att vi ska bara fiska i tre dagar..

Jag vaknar mitt i natten av att någonting skriker. Sedan så tystnar det. Jag vänder på mig och fortsätter att sova. Saku verkade inte ens vakna. Jävla braxar, sätt inte igång nu igen funderar jag i mellanlandet av sömn.

Vi vaknar av att det regnar igen. Vad klockan är skiter jag i. Jag har sovit förvånansvärt gott. Karpsängen levererar. Är glad att jag köpte den breda varianten om man ändå ska släpa hit en säng. Saku vaknar han med, vi röker en cigg och snackar lite löst om någonting oviktigt. Nattens händelser känns som en dröm. Hände det ens på riktigt? Kollar mobilen, jovisst har jag en suddig bild på två karpar. Varför mobilen, har ju en systemkamera i bivvyn? Jaja, skitsamma. Kom inte hit för att fotografera. Knallar iväg till mina spön och ser att linan på den ena går åt ett annat håll än vart jag slängde? Kommer på nu att jag hörde något oväsen mitt i sköna sömnen. Förmodligen en karp som inte satt sig? Är sånt vanligt i karpsammanhang? Inte fan vet jag, jag är ingen karpguru finderar jag medans jag försöker veva in mina tackel. Skiten har snott sig i varenda näckros verkar det som? Helt otroligt… Rycker och drar och får loss den bit för bit. Sedan helt plötsligt så inser jag att jag har en karp på kroken. Den hade fastnat, gjort en rusning och sedan legat där utan så mycket som ett pip på larmet.. Ropar till saku att komma med håven och han ser ut som ett frågetecken..

DSC_0314

En liten karp kommer till slut in. Den gula boilien levererade igen. Funderar på att byta till gula på varenda spö innan jag lugnar ned mig. Den röda får hänga med på ett spö. man vet ju aldrig…? Vi släpper tillbaks karpen och tar skydd för regnet. jag kokar kaffe och sedan köttsoppa när man ändå har kokarn framme. Bongs blåa. Köttinnehåll mindre än en procent. Hur kan man kalla sånt skit för köttsoppa funderar vi? Köttsoppa ska innehålla mest vatten, sedan kött, och sist kommer lite potatis och kryddor. Bongs innehåller endast vatten och grönsaker verkar det som? Man hinner knappt vakna så är man redan blåst för första gången.DSC_0309

Vi knyter på nya pva bags på spöna. Mitt pva-nät håller på att ta slut. Kör påsar med lite boiliekross och goo i. Kallar den för den använda tampongriggen..

DSC_0321

När riggarna är ute igen så undrar vi vad fan vi ska göra resten av dan? Vad gör karpfiskare när dom ”fiskar”? Vi kommer fram att man endast kan chilla. Läser Dan Glimnes bok från och till. Den mannen älskare verkligen sitt poker. Den saken är glasklar. Jag klämmer i mig en påse chips, några plopp, ett par folköl samr chocklad innan jag tröttnar och tar fram feederspöet. Det är uppehåll för typ första gången på hela resan. Tar sikte på trädet vi mäskat hela veckan. En karp borde man väl kunna bottenmeta upp på det gamla goda sättet?

Första kasten ger några braxar och björknor. Sedan en mycket vacker mört.DSC_0331

Kastet därpå hugger det bättre och något rusar iväg. Äntligen, karp, hinner jag tänka innan..

Jag pumpar in en mycket kämpaglad forell.. Släpper tillbaks kraken och slänger ut igen.

DSC_0347

Det hugger direkt och jag vevar in en röding. Släpper i rödingen och lägger bort feederspöet. Går raka vägen till bivvyn och tänder en cigg och tar fram boken..

Om du ser dig runtomkring bordet och inte kan lista ut vem som är den sämsta spelaren, då är det förmodligen du själv.. Ah, detta var bättre funderar jag och försvinner i världen genom herr Glimnes ögon.. Klockan är inte ens ett på dagen och jag känner mig redan trött och uttråkad.. Det kanske blir bättre fram mot kvällen? Ser ut genom öppningen, till min förvåning så spöregnar det igen. Reagerade inte ens på att det börjat regna. Vi börjar bli vana med det..

DSC_0307

Kanske ikväll? Men helst inte inatt..

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s