Karpnätter, sista delen.

DSC_0206

Det lilla jag vet om karpfiske är inte mycket att veta. Det jag inte vet om karpfiske vill jag inte veta..

Jag vill någonstans tro att om man är en duktig allroundmetare så spelar det inte så stor roll vilken fisk du är ute efter. Kan man fånga en så kan man fånga dem alla. Men med karpfiske så är det annorlunda. Här finns det en massa måsten och regler en seriös karpfiskare bör förhålla sig till. Ändå så ligger man mestadels och bara väntar statiskt i en skön säng. Det går bra en kväll eller så, men efter två dagar så lider jag i min säng. Vädret gör det helt tröstlöst att ens försöka sig på stalkingfiske eller prova med ytbeten. Jag försöker hitta på någonting men kommer inte på något.

Mäskningen, eller förmäskningen om man skall prata klarspråk, har skötts ovanligt seriöst denna gång. Två tiolitershinkar med enbart boilies, två tiolitershinkar med groundbait samt partiklar. Sedan majs och andra godsaker på det. Vad innehåller sjön, kanske hundra karpar? Hur många borde finnas på mäskplatsen nu? Allihop? Hälften? Tio stycken? Varför hugger dom inte? Varför syns dom inte? Det kan väl inte bara bero på vädret eller? Skulle det bli bättre om jag flyttade min boilie tre meter åt något håll? Knappast, men ändå så skulle det kännas så mycket bättre. har vi mäskat för mycket, eller kanske för lite under fiskets gång? För vi för mycket oljud på stranden? Men sedan, hur mycket låter det när man ligger i sin bivvy tio meter från strandkanten och läser en pokerbok från 1995? Vad är det för jävla skitfiskar egentligen?

Igår kväll så led jag av liknande besvär. Jag tog då fram winkelpickerspöet och metade lite med majs. Kanske skulle karpen hugga på det istället? Jag fick braxar, mörtar, björknor och sarvar kast efter kast. Ett litet tag så var det kul att fiska igen. Sedan kom jag på att vi metade karp och la ifrån mig spöet lite skamset och la mig i bivvyn som en riktig karpfiskare. Jag band några nya tafsar, sånt där förena nytta med nöjepyssel vid strandkanten. Men det var inte speciellt roligt, jag gillar ju inte avancerade riggar. Med avancerade riggar så menar jag en helt vanlig hair-rig. Allt som innefattar mer än en krok på en lina är avancerat.

Men så förändras allt på en sekund. När larmet börjar skrika så känns det kul igen. Jag har haft tur med mitt karpfiske. I snitt så har jag fått mer än en karp per pass. Ändå så känns det som sirap ibland. Jag undrar hur många blankdagar jag skulle palla? Tre, kanske fyra? Jag undrar om Saku tycker att detta är kul? Vill inte fråga heller, vi är inne i ett stadie där negativa tankar lätt får fäste och sedan så känns det enklare att packa ihop och dra hem och basta. Det är ju som bekant aldrig försent att ge upp. Jag föreslår att vi kokar lite korv. Ett förslag som mottas med öppna armar från Sakus sida. Vi har ingen ost att ha på korvbrödet, men däremot den obligatoriska vitlöksdressingen som på ett finfint sätt tar bort korvsmaken från hotdogsen. Kaffe på det och sedan så känns det faktiskt helt ok igen konstaterar vi med varsin smuggelcigg i munnen.

DSC_0322

Jag fångar en forell på den röda boilien med ett fejkmajs på. Högg på feederriggen. Eller nej, han högg på boilien, men i karpsammanhang så är riggen viktig. Ströbrödet jag kramade på feedern för flera timmar sen har sedan länge försvunnit. Vilken forell i ordningen det var vet vi inte, men dom är fler än karparna i varje fall. Den simmar surt tillbaks när jag släpper i honom. Men för oss så ger den en anledning att veva in resten av våra spön och börja förbereda inför kvällens fiske. Dagarna har varit märkligt sega.

Vi beslutar oss att Saku ska lägga ett spö under trädet som ser så fin ut medans jag väljer att punktmarkera det steniga stället som levererat våra karpar hittils. Regnandet har nu upphört igen och gör sig endast påmind som en blöt huva som ligger som en disktrasa i nacken. Efter en stunds meckande med pva-påsar och boiliemontering så sitter allt som det ska. Jag vet att jag kastat mina två gula och den röda boilien på tok för långt in i problemland. Hur dom ligger där bland näckrosar och stenar vet jag inte. Men det är det enda stället som jag kan tänka på just nu. Vi  mäskar lite till och sätter oss för att koka kaffe och röka.

DSC_0363

Efter en stund så mojnar även vinden och för en stund så känns det riktigt trevligt. Till våran stora glädje så rullar en bättre karp några gånger vid mina spön och det känns som att det kunde smälla vilken sekund som helst. Men för varje minut så blir den tanken allt mer avlägsen för att till slut dö helt och hållet. När vi redan tappat hoppet om ett hugg så böjer sig sakus spötopp för att helt plötsligt explodera i en rusning akompanjerat av ett skrikande nappalarm. En stark men tyvärr resans minsta karp dras in i den stora karphåven en stund senare. Trädet har levererat till slut. Knäpper några suddiga mobilkort och känner att det kanske ändå kan bli en karp till inatt..

DSC_0200

Dom följande två timmarna ger ingenting annat än halsbränna av smuggelcigg. Vi kryper in i våra bivvys och jag fortsätter där jag slutade i pokerboken. Läser med stort intresse kapitlen om pokerns ursprung. Givetvis färggrannt beskrivet med rövarhistorier från vilda västern. Det tvistas än idag tydligen om vilket det femte kortet var i det klassiska dödmanshanden. Svarta ess och svarta åttor. Det femte var med stor sannolikhet antingen ruter nio, tio eller knekt. Jag funderar vilka som egentligen fortfarande tvistar om detta och varför innan jag lägger ner boken och somnar.

Vaknar av att det larmar utav bara helvete. Det är mörkt och blött. Det regnar och är halt. Mitt spö som jag la mitt bland stenarna ger ut lina. Jag krokar den redan krokade fisken och drar in den med smärre våld innan den skaver sönder linan mot stenarna. Inte för att jag tror att karpen fattar sånt, men det gör sig bra i skrift. Det visar sig vara resans största karp som direkt läggs i retainer slingen och bärs till trädet där vattnet är djupare än dom fem centimetrarna vi har vid stranden här. Vi lägger oss igen, beredda på att göra en utryckning till inatt..DSC_0351

Vaknar först följande morgon. Halv tio på morgonen.. Vad i helvete, hur länge har vi sovit egentligen? Solen skiner och vattnet är spegelblankt. Jag kliver ut ur bivvyn och skrämmer iväg en mycket stor karp precis vid strandkanten. Säkert metern lång. Drömmer jag fortfarande? Sedan så kommer jag på att det är lördag och vi måste åka hem snart. Väcker Saku och vi går till trädet för att ta några kort på karpen.. Resans största, men knappast sjöns största. Långt därifrån. min väger knappt sex kilo, men den jag såg nyss var enorm, men vem fan skulle tro på mig?

Jag tar karpen i slingen och springer iväg med den till andra sjön. Passerar en karpstim som solar i ytan, samtliga ser större ut än den kraken kag just löper runt med. Jävla pissfiskar, nu passar det att visa sig när man ska hem..

När karpen är släppt i den andra sjön så lunkar jag sakta tillbaks. jag observerar massor av karpar, den ena större än den andra. För varje steg så blir jag surare. Helvetes jävla skit att smhi för en gångs skulle få rätt just nu när dom lovade regn för hela vistelsen. Men vad gör man? Vi gjorde det vi kunde, typ.. Helt plötsligt så står den åter där. Karpen på metern, precis vid stranden.. Nej, nu går skam på torra land. Nu drömmer jag inte längre. Jag backar några steg och hämtar kameran, fast med en på tok för stor säkerhetscirkel runt mig och karpen. Säger till saku vad jag såg och ber honom att för guds skull ta med spöt och en burk majs.DSC_0413

Vi smyger ut och Saku ser karpen. -Vad i helvete, den är ju enorm. Vi ser den på håll när den ligger och solar i strandvattnet. Knepigt värre ser vi. Men smyg ner du säger jag i all sportslighet..

DSC_0381

Saku smyger och nästan kryper tills han får ett läge. Han placerar majsen men karpen endast vänder på sig och simmar lungt vidare. Nu ser vi även att det är en gräskarp och lägger besviket ner spöt och går till bivvyt och röker. Karpen följer oss, den vill visa upp sig verkar det som..

DSC_0384

Vi röker och kollar samtidigt på en gräskarp på långt över tio kilo. Längre ut i sjön simmar det karpar i små grupper. Nu passar det, nu jävlar passar det konstaterar även Saku. Vi packar ihop vårat läger och drar hemåt. Kärran kommer väl till pass, och när jag möter fredde vid andra sjön, en lokal karpgud på fjorton år som fiskar cirklar runt oss när han vill, så erbjuder han att låna sin kärra till oss. Han ser att vi våndas, men är inte mindre fräck att dra upp en sarv på kilot, en sutare på 1,5 samt tappa en karp innan vi ens kommit fram till bilen..  Han är alltid på gott humör, och har den där ungdomliga drivet kvar. När vi besöker honom en sista gång för att lämna tillbaks hans kärra och tacka för lånet så snackar vi lite med honom. Han snackar tackel, han kunde lika gärna snackat om foglossningar med mig, jag fattar ingenting? Jag nickar och ler, vill inte störa hans historier med dumma frågor. Han sitter ensam i sin bivvy med tre spön prydligt placerade framför sig i en rodpod. Han verkar så glad och full av kämpaglöd. Det vi en gång hade men för länge sen blivit tvugna att ge till våra flickvänner som begravt den likt en död hamster.

1464434723350

Vi säger hejdå till fredda och knallar mot bilen. -Fatta säger Saku helt plötsligt. -Där sitter han i sin bivvy med sina karpspön, larm och mäsk. -När vi var i hans ålder så kunde vi inte ens köpa en korgfeeder i hela eskilstuna.. Vi skrattar lite och konstaterar att det kanske inte var bättre förr trots allt. Det blev sex karpar, sex jävligt segköpta karpar. Och mina högg alla på en gul boilie…

 

Annonser

2 reaktioner på ”Karpnätter, sista delen.

  1. Tjena du som verkar kunna de här med mete, vad rekomenderar du för spö till.sutar mete har meat tänkt o flötmeta tror jag haha mvh stefan mycke kul läsning

    Gilla

    1. Tjena. Jag använder wychwood classic avon 1,25. Funkar för nästan all mete från mört till karp i lagom vikt. Finns på metebolaget, jag handlar det allra mesta där.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s