Megafiskar och drömvatten.

DSC_0240

Vi drömmer alla om att hitta ett vatten där enorma fiskar simmar omkring och endast väntar på att fiskas upp. Om vattnet sedan är litet, obskyrt och bortglömt av alla så gör det väl inte saken sämre. Känslan att ha ett sånt vatten för dig själv är nästan obeskrivlig. Men för de allra flesta så förblir detta endast en avlägsen dröm. Finns ens såna vatten i sverige år 2016? Och ifall de finns, har man en chans att hitta ett sånt vatten, och hur går man till väga?

Det hela är egentligen inte alls så svårt och orimligt som det kanske först verkar. Om du sitter hemma och endast väntar på att någon ska ringa dig och tipsa om ett sådant vatten, ja då kan du lägga ner hela projektet direkt. Att göra som det stod i fiskepressen på 80-talet. Dvs ränna runt på äldreboenden och fråga gubbarna om vatten är ej heller att rekommendera. Dels så är de flesta på såna boenden mer eller mindre senila, och dels så är uppgifterna om vikter nästan aldrig tillförlitliga. En tiokilos blir gärna med åren både en femton och tjugokilos. Visst, om någon tipsar dig om något som låter intressant så ska du givetvis följa upp tipsen. Men jag skulle ändå rekommendera att du gör det hela själv från ruta ett.

Jag skulle vilja påstå att vi (jag och saku) har ett tiotal väldigt potentiella vatten bara för oss själva att fiska. Inte endast metfiskar, utan även predatorer. Då pratar jag om vatten som har potential för drömfiske att inträffa. Och i vissa vatten så har ”drömmen” redan inträffat för oss. Men ännu mer finns att vänta.

DSC_0489

Vi hade ett litet testfiske för några dagar sedan. Två nya lokaler för sutare okulärbesiktades utan vare sig mäsk eller andra finesser. Var sitt spö och en maskburk var allt som behövdes. Vi såg sutare, stora sutare. Faktiskt större sutare än jag någonsin fångat, det är jag rätt säker på. Vädret var riktigt dåligt, men ändå så fick vi bekräftelse om att vi är på rätt spår. Det bubblade friskt av bökande sutare och några sågs vid ytan och strandkanten. Två obetydliga sjöar och ett litet dike var platserna för dagen. Saku passade på att dra en fin bonusabborre medans vi ändå höll på..

DSC_0480

Men tillbaks till drömvattnet. Hur ser ett sådant ut, och framför allt, hur hittar man ett sådant?

Det finns vissa kriterier anser jag. Ett drömvatten är alltid relativt litet. Ett litet vatten faller enklare i glömska och kan gömma sig ett par kilometer in i skogen utan att så mycket som en söndagsfiskare orkar engagera sig. Ett drömvatten har sällan asfaltsparkering och invalidbryggor om man säger så. Småvatten har även den fördelen att det är enklare att se och komma i kontakt med fiskar. Det räcker oftast med ett eller två pass att bekräfta ifall sjön har potentialen för ett fortsatt satsande.

Att fånga en stor fisk från ”sin egna” sjö smäller dessutom högre än att åka till ett erkänt ställe där storfisken bevisligen finns. Pionjärsandan har enligt mig försvunnit lite ur specimenfisket allt eftersom rekordvikterna pressats upp. För mig är en trekilossutare fortfarande en stor fisk som är värd lite möda. Men är siktet inställt på fem kilo så får man nog hålla sig till antorpasjön. Men att hitta ett eget vatten med fyrakilossutare är trots allt en väldigt realistisk tanke om man ser till mängden vatten som innehåller sutare. De allra flesta av dessa vatten har dessutom noll fisketryck på arter som ruda, sutare och braxen.

Sättet jag hittar mina vatten är egentligen enkelt. Det gäller att tänka lite smart bara. Att få reda om ett bra vatten för tex ruda kan vara kinkigt om man hör med andra metare. Vet dom ett som innehåller rekordfiskar så lär dom aldrig berätta om platsen för dig. Vet dom inte om ett sådant vatten så kan dom ju inte berätta om ett sådant heller. Nej, den informationen får man alltid av folk som inte är intresserad alls av varken fiske eller ”skräpfiskar”. Nätfiskare tex. Dessa människor fångar långt fler intressanta fångster än alla metare i hela sverige. En nätfiskare vet hur stor ruda som finns i sjön, tro mig!

Mijöenheten hos länsstyrelsen är ett ännu säkrare kort. Inte nog med att dessa hjältar provfiskar (med nät) nästan samtliga sjöar i länet, så sriver dom dessutom utförliga rapporter om sina fångster för allmän beskådan. Rena guldgruvan för en specimenfiskare. Här ett litet utdrag från en sjö i västmanland

”Storleksfördelning hos mört i (namnet på sjön) är kraftigt förskjuten mot enbart stora individer (Figur 6). Vilket tydligt visar att något inte stämmer i sjöns ekosystem. Mörten är en karaktärsart i den bemärkelse att den är känslig för försurning. Medan äldre individer klarar av lite högre pH så klara inte fiskens rom att utvecklas i lägre pH-värde än 5,5. Vilket förklarar att det endast förekom vuxna individer i provfisket.”

Låter helt klart som ett ställe värd att spendera en kväll vid. Om så endast utrustad med ett spö, en majsburk och några folköl..

Här nedan ett axplock ur vatten där nätfångster gett oss en del information att gå på. Inga ensamma skogssjöar kanske, men vikterna på fiskarna pekar helt klart på att en satsning kunde vara aktuell för vilken specimenhunter som helst.

braxenslakt 6,77

Det tog mig tre sekunder att hitta denna bild på en skaplig braxenfångst med nät. Den största väger 6077gram. Garanterat ett ställe där ingen någonsin metat braxen med fejkmajs på eller så mycket som ens tänkt tanken på att ens försöka.

3240gr Detta kort hittade jag när jag googlade lite runt finska nätfängster av ruda. Den vägde 3240gram och verkar inte ens vara speciellt välkonditionerad. Vägd på krönkt våg dessutom enligt artikeln i lokalpressen. Och hade som jag förstod skickats till någon form av nätfisketävling som är vanligt kommande i Finland och mycket intressanta att läsa.

Ett annat sätt är att först hitta sin sjö och sedan ta fram uppgifter på fisket. Dels på nätet eller själv vid strandkanten. Google earth är ett väldigt kraftfullt vapen i jakten på dessa vatten. Leta gärna efter små igenvuxna vatten som verkar obetydliga. Dessa har oftast inget lockvärde för söndagsfiskaren som inte orkar gå eller fastna i nate varenda kast med sin reflexspinnare. ta sedan reda på vilka arter sjön innehåller. Länsstyrelsens nätsidor exempelvis. Kolla sedan upp om det är fritt fram att fiska där. Om inte, ring till vattenägaren och muta in dig med en flaska smuggelsprit då folk på landet oftast är alkoholister och sedan fiska. Ett privatägt vatten som du får foten in i är ännu bättre än små skogstjärnar där fritt fiske tillåts.

Just grunda igenväxta småsjöar med ett fåtal lite djupare partier är värda sin vikt i guld. Här finns förutsättningar för både vitfiskar som rovfiskar. Och dessutom några djupare fläckar där förmodligen sjöns samtliga predatorer samlas höst och vinter. Det kräver väldigt lite tid att försäkra sig om sjön har potential.

IMGP8924

Så kallade förbättringsåtgärder gjorda på vissa småsjöar visar tydligt vilka arter sjön håller. Här har du två ton med rudor som fiskades upp ur en sjö. Nej, kanske inte ett vatten att fånga drömrudan i, men förmodligen så borde sjön innehålla ett intressant gäddfiske med tanke på den generösa tillgången på betesfisk.

Ett annat obskyrt sätt att hitta sina metplatser kan vara att leta efter recept på rökt ruda, sutare eller braxen. Här en finsk delikatess som jag faktiskt själv avnjutit efter ett lyckat nätfiske. Nämligen rökt ruda. Enligt mig så smakade det inte gott. Och som artikelförfattaren påpekar, att i brist på rökbraxar så får det gå med rudor..

Ruutanat1

Den större var på drygt två kilo.. Som tur så hade inte nästa fiskare ingen brist på rökbraxen då han fångade ett par fina med en topp på sex kilo. Även ett par tvåkilosrudor hade simmat in i nätet och gjorde turen lite extra lyckad. Som grädde på moset så hade han fångat en braxen på 4,2 kilo ett par dagar senare. På samma plats med samma nät..

5232247

Så funkar det i Finland, vare sig man har sina tankar och funderingar om fiskesättet eller inte.. Fördömer ingen eller ”hänger ut” på nätet. Konsten är att ta den här informationen och göra någonting positivt med det istället för att hata någon som faktiskt inte gjort någonting fel alls. Rökt braxen är en Finsk delikatess, vilket jag kan bekräfta då jag ätit det ett flertal gånger. Utan den här informationen så skulle man faktiskt vara relativt vilsen i träsket av sjöar som Finland och Sverige faktiskt innehåller. Inte nog med att man nu har både sjö och vikter framför sig att beskåda så har man även en hygglig chans att ringa fångstmannen och fråga om ytterligare information i byte mot en rökbrax eller vodkaflaska , eller några hundralappar tex.. Förklarar man sin sak väl att man endast vill meta lite utan att sräpa ner eller störa någon så brukar det gå bra i de allra flesta fall.. I själva verket så har han kanske gjort dig en tjänst. Nätfiske förekommer, det är endast för oss metare att acceptera det.

Att vi som grupp skulle kunna ändra på synen av att rudor och sutare inte alls är skräpfiskar är tyvärr en utopi som vi får lära oss att leva med..

Här två bilder på närfångade karpar. Den ena på 16600gram som ser verkligen ”vild” ut, och den andra ännu tyngre (enl uppgift) som drogs upp från tio meters djup. Och som jag förstår det, ur sjöar där ingen metar efter karp..

16,64444

Som avslutning så kan jag väl säga att dessa bilder har jag hittat på diverse lokaltidningssidor och statliga myndigheter efter några minuters googlande. Har ”redigerat” bilderna litegrann så ingen behöver känna sig utpekad vilket absolut är inte min mening. Ingen har gjort något olagligt eller fel, det bör påpekas! Men det är bara för jävla intressant ur min synvinkel och den fortsatta jakten på nya intressanta fiskearenor.

DSC_0038

Denna bild skickade en läsare mig. En ruda från eskilstunaån. Visserligen en rätt så död en, men det inger ändå hopp att en dag kunna hitta en fläck där man kunde fånga sin första eskilstunaruda! Tack för bilden!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s