Midsommar i Norrland…Del 1

DSC_0422

DAG 1.

När det blev klart att vi var bjudna på bröllopp/midsommarfirande i norrland så började mina tankar att gå. Visst, jag hade lovat att låta bli att packa med fiskegrejorna, för detta (jag citerar tjejen) -”inte är en av dina fiskeresor”. Men hur stor plats tar ett spö, en rulle och en liten låda med smådrag? Man vet ju aldrig, det kanske finns en sjö däruppe med lite fisk?

Jag ser ut genom bilfönstret. Göta älv passeras, testeboån passeras, ammerån passeras och ca tusen sjöar och älvar till. Det rycker i fisketarmen, men jag vet att det blir svårt att smyga bort från brölloppsfirandet. Vart vi ska har jag ingen aning om? Någonstans mellan brunflo och sollefteå hör jag. Dom bor så mitt ute i ingemansland att det finns inte ens en adress till stället. Mirakulöst nog så har jag ändå så pass mycket täckning på mobilen att vi kan ringa efter vägberskrivning. Och 40 kilometer grusväg senare så är vi äntligen framme. Jag öppnar bildörren och blir med detsamma översvärmad av miljoner med knott. Tjejen min kramar släktingar och byter hälsningsfraser medans jag förtvivlad försöker hitta vatten mellan träden. Men ingen sjö syns. Vem fan köper en torp i norrland utan en sjö i närheten tänker jag medans knotten äter mig levande..

En stund senare när jag installerat mig i partytältet med en kall öl i handen så börjar jag luska lite försiktigt. Jomenvisst, det rinner en liten bäck några hundra meter bakom torpet som innehåller lite abborre och gädda. Bäcken rinner ut i en liten sjö ett par kilometer bort och den innehåller stora gäddor. Men det finns ingen båt och sjön är igenvuxen.. Jag tänker ut en plan. Det borde räcka att vara schysst och trevlig i två dagar för att den tredje dagen få några timmar till fiske. Två långa dagar, men dom kanske är värda besväret i slutändan.

DSC_0294

 

DAG 2:

Redan morgonen därefter går jag ner till sjön och rekar. Säger att jag ska gå dit och kolla in badmöjligheter. Smyger med mig spöt och sticker. Jag hittar en gammal rutten brygga. Därifrån kan man inte bada, men säkert göra några kast. En gammal bonk som ligger i strandkanten talar sitt tydliga språk. Det finns gädda i sjön. Jag hinner att kasta en halvtimma, allt över det skulle väcka de andras misstänksamhet. Jag fångar ett par svarta gäddor med en rapala fat rap som jag monterar bak och fram i brist på ytdrag. Ett gammalt trick som gett mig mången gädda. Hade man en båt, då jävlar… Smyger mig tillbaks till torpet och berättar att det blir svårbadat.. Får då höra av torpägarens son att det finns en badstrand en kilometer ner. Det står en liten stuga där, men de som har stugan är hemma. -Men det går säkert att bada där iallafall, det brukar inte vara några problem. Hmm? Finns det en stuga vid sjön så finns det säkert en båt…. På kvällen vankas det bröllop och midsommar. Jag är supertrevlig, dricker öl och trubadurar med akustiska gitarren. Har såpass trevligt att jag för en stund glömmer bort fisket helt och hållet. Norrlänningar är roliga. En man har hela tiden gått runt i jaktkläder och slokhatt. Funderar om han ska byta om till kostym till brölloppet? Han byter till nya rena jaktkläder. Fan, så vill jag bli när jag blir stor tänker jag och bestämmer mig att skita i kostymen jag med. Det blir en av dom bästa brölloppsfesterna jag upplevt. Och det utan varmvatten och el. Folk är bättre här tänker jag för mig själv..

DSC_0319

DAG 3:

Huvudet känns tungt. Har lite lucköppning när jag sitter i utedasset då minnet verkar svika mig för tillfället. Efter en stunds minneslucksöppning så har bilden klarnat såpass att jag minns karaoken till roger pontare, grillningen och den obligatoriska vargdebatten som avslutade natten. Jag är omringad av jägare, alla jagar utan jag. -Vi har varg här, skulle du våga släppa ut dina barn då, frågar en gubbe mig. Jag säger att vi har europaväg 20 utanför dörren och droger på stan, dom är nog farligare än vargen. Men det var fel svar enligt gubben som i protest går och lägger sig. Jaja, lika bra tänker jag. Det är inte första gången jag hamnat i en vargdebatt utan min vilja häruppe, och förmodligen inte den sista. Jag skiter väl totalt i deras vargproblem. Dom ligger väl inte sömnlösa över mina problem. Men av någon anledning så blir man direkt stämplad som en vargkramare så fort man kommer söder om gävle och har plagg i andra färger än kamouflage. Som tur är så var de andra jägarna väldigt schyssta och pratade hellre om helt andra saker än vargen.

På dagen så släpper jag bomben. Jag ska en snabbis till bäcken säger jag. Till min förvåning så möts jag av inga större protester. Jag knallar ner genom knotten och urskogen innan jag når ”ån” som den kallas i folkmun här. ”Ån” är som jag trott en bäck med en bredd av två meter och en djup av tio centimeter. Det ser allt annat än bra ut. Jag tacklar upp ändå, det kanske kommer en hölja bakom nästa krök? Det råder extrem lågvatten, och det syns. Jag funderar hur det ser ut här under högvatten? Då står vattnet minst en meter högre upp. Jag tänder en knottcigg och tacklar på en flytande rapala i lila och svart. En given klassiker i såna här sammanhang. Effektiv, men tillräckligt dålig att man inte blir allt för ledsen om man skulle sätta den i botten..

DSC_0317

Draget har dock gett mig så mycket gädda, abborre och öring att jag bör omvärdera dess värde. Dom röda krokarna jag bytte till draget har gett den en fin touch.. Jag ser mig igenom i draglådan en sista gång innan jag stänger den. Det finns ingenting annat jag hellre förlorar bestämmer jag..

DSC_0322

Jag går ner bakom kröken och ser spåren av en gammal bäverdamm. -Vi hade bäver i ån, minns jag att dom sa inatt. Med betoning på ”hade”. Under bäverdammen så är det lite djupare. Kanske en halvmeter? Svingar ut rapalan, och med detsamma så ser jag plogen som skjuter från strandkanten och rör sig mot min rapala med otäck hastighet. Innan jag ens hunnit tänka så har jag en gädda på kroken. Tretton sekunder efteråt när gäddan är  ”landad” funderar jag vad den gått igenom? Den är kolsvart och ser ut att ha varit med om en torktumling. hälften av fjällen saknas och fenorna är frasiga som målarpenslar. Tar ett kort, fler hinner man inte med innan knotten bitit sönder dina fingrar. Gäddan simmar surt tillbaks till sin håla och jag tänder en cigg.

DSC_0324

Nästa krök ger två gäddor, och kröken därefter två till. En riktigt fin på säkert sju hekto. En sån gädda är ett monster i såna här vatten.  Bäckfiskaren i mig har börjat komma fram. Det var ett tag sen sist, nästan lite väl länge sen. Jag ser nästan ut som en jägare dessutom, fiskarbrallor och trakkertröja. Hade det inte varit för mina splitternya puma suede dojor så hade jag kunna blivit misstagen för en jägare, eller åtminstone en norrlänning. Gummistövlarna tänkte jag inte ens på och mocka känns lite sådär runt bäcken och kärret. Men jag hankar mig fram, det är inte den första gången jag går vid en bäck. Bakom nästa krök kommer den första riktiga höljan med lite djupare vatten. jag plockar fram kameran innan jag gör någonting alls. Det här kallas för öppet mål om man snackar fotbollstermer tänker jag för mig själv segervisst..

DSC_0335

Rapalan flyger för första gången på mycket länge genom luften och landar tio meter bort. Två vevtag och hugg. Men nu är det en abborre på kroken. Ingen jättemini heller, utan en solid trehektosbit. Blir lite förvånad över storleken, hur stora kan det finnas här egentligen?

DSC_0342

Följande fem kast ger fem lika stora till innan höljan dör ut. Några mindre följer efter wobblern men hugger inte, och lika bra det. Jag hoppar mig vidare på ”trollskallarna” som dom där bucklorna i kärren tydligen kallas. Nöjd över att fortfarande vara torr om fötterna. Nästa hölja ser precis lika lovande ut ser jag och gör ett kast.

DSC_0329

Jag får upp ett tiotal abborrar i varje hölja innan jag når sjön. en abborre jagar efter wobblern men hugger aldrig. Den var lite större, kanske närmare halvkilot. Den stod i höljan längst ner mot sjön. Jag beslutar att bryta och knallar genom skogen och hittar till slut vägen efter ett par kilometer. När jag kommer fram till torpet så möts jag av undrande blickar. Jag berättar att det gick en hel del fin abborre där och att det var rena asfaltsvägen vid ”ån”. Ingen större vits att gå i något oömmare än mockadojor, även för en sörlänning. -Det måste ha varit jävligt torrt, konstaterar dom. Säger givetvis ingenting om helvetet jag hade att ta mig fram ibland. Dagen innan såg vi en björn precis där vid bäcken när jag gick för att reka efter ”badplats”. Jag letade efter björnspår, men såg inga.

Vi äter lite mat, solen skiner för fulla muggar. -Ska vi inte gå och bada frågar jag barnen när dom sitter samlade. -Ja, ja, bada skriker dom i kör. Jag lockar med mig ett gäng vuxna och tjejen och tar med mig spöt. -Ska du fiska igen, frågar hon? -Ett par kast vid badstranden, inget mer än så, lovar!

Väl framme vid stugan så hittar vi badstranden. Det är en glipa i vassen. men fullt tillräckligt att bada. Brevid stranden står en brygga, och vid bryggan en träbåt. Jag ber en av barnen att gå och knacka på och fråga om vi kan bada? En mycket glad tant i sjuttioårsåldern kommer ut och säger att vi mycket gärna kan bada. -gud så roligt med besök här i skogen! Jag kliver fram med mitt spö och pratar lite artigheter. Hon frågar om jag fått något? Jag drar på mitt ledsnaste ansikte och berättar en snyfthistoria om hur fin sjön verkar men att jag inte kan fiska från stranden pga vassen. -men kära du, ta våran båt och ro ut. -är du säker frågar jag av ren artighet medans jag inners inne hoppas att hon inte ändrar på sig nu när det är så nära. -Självklart säger hon. Vänder mig mot tjejen och frågar om jag kan ro ut några minuter. -Tar du med dig barnen så ror jag ut några minuter. Blir inte borta länge, lovar! Jag känner hennes ögon bränna hål i min rygg när hon står kvar på stranden med ett gäng skrikande barn. Vänder mig inte om, jag bara ror ut så långt tills jag inte ser eller hör dom längre.. Mig lär ni inte se mer av inatt, speciellt inte utan mobiltäckning. Fan vad jag älskar norrland! Och imorgon ska jag  till jocke och fiska i gäddparadiset tjugo mil bort!

DSC_0356

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s