Så här långt..

DSC_0270

Ett fiskarliv är kort. På tok för kort. Många andra saker kan jag säga att jag gjort, eller borde inte gjort. Men när den dagen kommer att man ska stämpla ut för gott och plocka ner skylten så kommer det här med fisket gräma mig allra mest. Så mycket kvar att utforska, men tyvärr, dina dagar tar slut här. Fan vilken ångest. Så det gäller att leva i nuet, varje dag. Lätt att säga, svårt att uppnå med störande moment som pengar, familj och jobb som tar all din tid. Visst, det sägs att det är en belöning att efter en längre tids måsten äntligen få komma ut till sjön. Att belöningen som hägrar i andra änden av rengbågen gör vardagsslitet lite enklare. Men det stämmer ju givetvis inte. Vilken idiot som helst förstår att varje dag som du inte fiskar är en dag som egentligen kunde ha varit så mycket bättre..Och redan nu så har vi nått över halvvägs av 2016. Kvällarna blir mörkare och vi lider redan mot höst och rent krasst vinter. Och har jag då fått ut det jag ville ur året hittills? Så fan heller. Den har varit rolig stundtals, men för det mesta har den endast varit en plåga. Skulle jag dö nu så skulle jag inte vara speciellt nöjd om man säger så..

DSC_0071

Året började visserligen bra med ett skapligt mörtfiske under mars månad. Jag började att meta efter mörten tidigare än normalt, men med facit i hand på tok för sent. Men jag lärde mig mycket om fiskarna. Platserna jag söker efter mört är  nästan undantagslöst hårt strömmande ställen med sten och grusbotten. Det jag fann var att under mycket kallt vatten så verkar mörten inte söka sig speciellt långt från platserna den uppehåller sig på under sommarmånaderna. Möjligtvis så trycker hård ström dem närmare strand i lite djupare fickor med lugnvatten. Men detta är endast en positiv grej. Nya sträckor testades och de levererade. Dessa nya upptäkter ger mig en förhoppning att kunna meta efter mört året om. Vikterna i år har inte varit någonting att skriva hem om. Bästa passet gav fyra över halvkilot med en toppfisk strax under sju hekto om jag minns rätt? Årets största är en åttahektosfisk. Målsättningen ligger som alltid på kilot.

DSC_0505

Jag skulle kunna skriva en bok om mörtmete. Den skulle inte bli så bra eller matnyttig, men däremot väldigt annorlunda. Tänkte däremot skriva en riktigt ingående artikel om mörtmete här vad det lider. Mörten var den fisk som förvandlade mitt liv till ett tvångssyndrom. Över tjugo år har jag metat efter mört, kan ni föreställa er? Inte prestationen, utan idiotin i sin allra renaste form. En vuxen man som inte kan få nog av mörtmete. Den har seglat upp som min absoluta favoritfisk. Det har den alltid varit, men jag har bara inte förstått det. Karp i all ära, men mörten är ändå vitfiskarnas konung. Det var där allt började och det är där allt kommer en dag att sluta. Varje år så lär jag mig någonting nytt, det är det som är tjusningen. Och sedan så är det någonting speciellt med quivertipmete i strömmande vatten som flötmete eller larmmete inte ens kommer i närheten av. Det handlar om hugget, en mört hugger medans karp och sutare nappar. Måhända en liten, men ack så avgörande skillnad för fiskets underhållningsvärde. Den är glupsk, glupskare än dom allra flesta någonsin kommer att förstå. Ingen finlirarfisk direkt.. Är den nyckfull så gör jag någonting fel. Det är min slutsats jag kommit fram till. Men mer om det senare.

DSC_0140 (2)

Jag går på semester om en dryg vecka. Då ska jag göra en större satsning efter mörten har jag bestämt. Ska kolla vad jag kan åstakomma under sommaren. Jag har lite planer på nattmete med nya beten. Labbar just som bäst med en ny doft som jag inte hittar någonstans att köpa. Så jag funderade att göra den själv. Mer om detta när jag testfiskat. Mörten är annars fiskevärldens labbrotta. På en kväll kan du testa en mängd olika dofter, tackel och vad man nu vill. man märker fort vad som funkar och vad som inte gör det. Värre med karp. Får man en med ett visst bete så kan det dröja en vecka innan nästa kommer. Vilka slutsatser drar man efter ett sånt fiske? Var det slumpen att jag fick två på detta betet, eller ska jag meta en vecka till och sedan dra min slutsats? Mörtarna reagerar direkt, och dom är många. Med andra ord en perfekt fisk att finslipa och testa nya metoder på.

 

DSC_0265

På tal om karp. Vi gjorde sedan en karpsatsning. Vi gav visserligen det en rejäl chans, men vädret ställde till det något fruktansvärt, så om vi gjorde det bra eller inte låter jag vara osagt. Det blev sex karpar på två dagar iallafall. Vi har köpt årskort till en karpsjö i trakten med grov fisk i. Men har inte ens tänkt tanken att besöka sjön än. Kanske i sommar, vi får se? Det är en väldigt speciell fisk som tar mycket av dig, men när den till slut ger dig tillbaks så är det ofta ett minne för livet. Ja om man får vara lite poetisk. Men det är ändå en fisk som jag inte har bråttom med. Det får ta den tid det tar att bekanta sig med karpen.

Sedan så köpte vi ett hus och fiskelivet fick stuvas undan i en flyttkartong och märkas ”öppnas när tjejen tycker att du är klar med nya huset”. En månad precis åt helvete, maj månad dessutom.

DSC_0247När det hela äntligen var klart så fortsatte jag där jag senast slutade. Lite gäddmete och gösfiske med ovanligt klena resultat. Om man pratar gram och centimetrar. En fyrakilosgös tror jag blev toppfisken. Normalt så brukar man kunna lura ett antal mellan fem och sex kilo åtminstone, men fiskar man inte gös så blir det svårt. Gösfiske är även bland det tråkigaste man kan utsätta sig för i fiskevärlden. Fisken saknar all form av livsvilja. Hugget är mer en smekning och fighten patetisk även med dom klenaste av grejor.

DSC_0226 (2)

Metet gick vidare med en insats mot rudan som belönades med ett nytt pb. Mot hösten/sensommaren ska vi säkert göra en seriösare satsning och ett anfall mot tvåkilosvallen.

DSC_0430

Id, färna och sarv har vi knappt hunnit fiska. Sakus första för året vägde dock 2440gr och satte ribban för vad som krävs av oss under andra halvlek. I helgen bär det av till ett nytt färnavatten som vi aldrig fiskat förrut. Får se vad vi lyckas att åstakomma där?

DSC_0495

Sutarfisket har vi knappt nuddat än. Ett pass i ett nytt vatten gav inte önskad effekt. Det skulle ha varit enkelt att parkera sig vid det säkra stället och förmodligen kunnat landa en eller flera stora fiskar, om stället var sig likt förra året. Men lägger hellre tid på att söka efter någonting nytt och spännande.

DSC_0456 (2)

Sedan har vi lite lattjofiske både i norrland och lite feedermete vid karpsjön i hopp om att kunna rensa sjön från lite småbraxar. Tog till och med fram mitt keepnet så man kan flytta på fiskarna. Förmodligen så var det den sista gången jag använde den. Blir endast störd av dess närvaro och doften efteråt.. Fy fan alltså.

Framöver då? Det är nu det börjar egentligen. Semestern brukar vara tiden allt vänder för oss. Helgens färnadrabbning lär vara episk. Det är nu jag ska vända min trend som pekar spikrakt nedåt. Funderar gå all in med feederfiske direkt. Skita i flytbrödet och satsa på den stora som lurar i djupet. Sedan följer en minst lika episk resa till norrland och gäddfisket där. Sedan så öser vi på med ett mörtfiske utan dess like och varvar med karpfiske mellan passen. Detta är det jag har i kristallkulan just nu.

DSC_0419

Sedan lite om bloggen. Det råder ett bra surr just nu. Jag får otroligt många mail och mess om allt möjligt. Frågor, önskemål och förslag på artiklar (blogginlägg på svenska). Många stöttande ord från folk, speciellt på facebook. Jävligt tacksam för all support ska ni veta. Min målsättning är att göra en lite annorlunda blogg än de flesta. Att kunna göra något så smalt som mete till någonting lite lite större genom att metodiskt skala bort det jag anser är tråkigt i våran branch. Det eviga tjatet om utrustning och varumärken. Skriver jag om något märke så gör jag det för att jag själv valt att köpa produkten för egna pengar. Det känns mer trovärdigt på det sättet. Jag älskar att meta, och det är den känslan jag vill få ut till folk. Inte hur bra min rulle är eller vilket fabrikat min boilie är. Skulle man lägga fyra röda boilies med jordgubbssmak från fyra olika fabrikat i en burk och skaka om så skulle inte jag kunna peka ut de ”enorma skillnaderna” och olika fabrikaten. Och förmodligen inte så många andra heller. En röd boilie är vad det är i min värld, endast en röd boilie. Och förmodligen så är det exakt likadant i karpens värld. Väljer hellre att skriva om någonting annat som även en ickemetare kan uppskatta. Det är åtminstone tanken. Det här är inte mitt jobb, utan endast en sjuk hobby att skriva till okända män i medelåldern. Så jag får och kan faktiskt skriva precis vad fan jag vill utan att någon översittare ska lägga sig i mitt ”arbete”.

Har ju tillgång till en myriad av statistik på bloggen. Jag ser hur folk hittar till bloggen, om det är länkat till en annan blogg eller facebook tex. Ser även googelresultat som på något sätt hittat till min sida. Helt klart ett fint hjälpmedel för att kunna förbättra bloggen i framtiden. Genomsnittsbesökaren läser ca tre inlägg per besök, vilket tyder på att nya människor hittar till min sida. I början var det ett besök per inlägg. Idag kan ett bra inlägg  få 1500 läsningar på 24 timmar, vilket är mer än jag någonsin kunnat föreställa mig. Dagar utan blogginlägg börjar snitta på mellan 100-200 läsningar per dag, och det är en fantastisk nuffra det med tycker jag. Och samtliga kurvor pekar dessutom uppåt månad efter månad.  Detta är enligt mig en tydlig fingervisning att folk skiter i fabrikat, avancerade tackel och vikter på fiskar. Jag fångar ju som bekant inga megafiskar som ger eko i fiskepressen. Av alla frågor jag fått, och dom är faktiskt jävligt många, så har inte ett endaste handlat om vilka fabrikat jag använder. Tackel har några frågat om, men då i dess allra enklaste form. Desto fler frågor om var man hittar fisken, vilka ställen man ska söka på och frågor kring mäskning och beten i allmänhet. Önskas det någonting så är det oftast fiskehistorier.

DSC_0494

Nu äntligen så har jag en logga på g. Och det ska tryckas lite tröjor tänkte jag. Inte för att jag tror att någon skulle vara intresserad av att köpa en semispecimentröja. Men lottar jag ut dom så borde väl någon jävel åtminstone ta emot en gratis hoppas jag?

Sedan till slut. Jag börjar få ont om utrymme på bloggen. Det innebär att man antingen köper sig en domän för en tusing och får extra utrymme, eller raderar bort gamla inlägg. Det lutar starkt åt det sistnämnda. Så passa på att bläddra förbi dem en sista gång innan dom försvinner för all framtid. Sedan så kommer det att komma lite fler specialartiklar lite då och då. Riktiga djupdykningar i olika ämnen och fisken från min synvinkel, som ofta går emot strömmen. Men dom funkar för mig, och det visar vilken bredd metet och egentligen all fiske har. Det finns alltid fler vägar som ger fina resultat i slutändan. Blogginläggen blir även dom längre och längre, så jag ska sluta skrivaför kvällen. Nu vet ni lite om vad som kommer att hända i den närmaste framtiden.

Och ni, sitt inte och läs, kom med förslag, ris och ros. Om färnafisket kan ni läsa om på lördag eller söndag. Då är allt som vanligt igen, lovar!


6 reaktioner på ”Så här långt..

  1. Radera inte ett ord! Sälj lite tröjor med syfte att bevara hela historien. Har sagt det förut men det är det bästa som skrivs i Sverige om fiske.
    Åtminstone om man är uppvuxen i en håla på 80-90talet med för mycket alkohol och för lite storfisk på cykelavstånd samtidigt som man otroligt avundsjukt läste fiskejournalen och drömde om Hagbyån och Hossmoån.

    Liked by 1 person

  2. Håller med alla andra ta inte bort någonting. Blir ju redigt sugen på att börja med metet igen bara genom att läsa dina bloggar… Men kommer inte riktigt till skott… Får hitta nån som metar mycket man kan hänga med en gång eller 2 kanske för att få lite tips o trix 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s