Rudamete på närdistans

DSC_0038

Så kom den första semesterdagen. Säger inte äntligen då jag för en gångs skull inte känner något större pirr i magtrakten. För var semester lika med kvinnor, alkohol, sol och bad. Ja och en jävla massa fiske såklart. Nu som husägare så är det väl endast lite fiske man kan räknas få. Om man har tur…?

Mitt i den brinnande hettan när jag står och reparerar taket så ringer Saku och undrar om vi inte ska meta någonting?  Han behövde inte fråga två gånger. Vi bestämde att köra lite plojmete. Det innebär allt som oftast en resa till karpsjön. En mycket trevlig liten sjö där vi huserar. Sjön innehåller karp (givetvis), några relativt välväxta sarvar, sutare, brax och ruda. För mig så stod det klart redan från start, det är ruda som gäller med karp som eventuell bonus. Saku däremot gick lite mer in för karpen med rudan som bonus.

Jag bestämde mig att satsa på ett flötmete för rudorna, ett bottenmete för karpen samt ett spö för karp från ytan. Karpspöt kunde ligga och sköta sig själv medans jag växlade mellan dom andra spöna. Då 2016 ska vara ett år då fisket ska endast kännas roligt så sket jag i något supermäsk. Tog något gammalt skit och rörde ihop. Fyllde på med lite majs och hivade i skiten vid fötterna utan att ens krama till ordentliga bollar. Rudan är inte kräsen sådär har jag märkt. Fyllde på med lite räkskal och satte mig för att börja rigga karpspöt.

Jag märkte att jag hade med mig en burk med röda boilies jag preppat med goo. En sån och ett fejkmajs riggades på håret och sedan så placerade jag spöt tre meter ut från stranden under en buske. Här brukar jag se karparna patrullera då och då. Så den platsen kändes given. Kastade efter några boilies, lite majs och hivade i ett par nävar mäsk. En klar fördel med närmete, mäskningen blir väldigt precis. Nöjd med mitt jobb satte jag mig ner i stolen och knäckte en öl och tände en cigg.

DSC_0011

Saku som hade valt en plats ca 100 meter bort från mig satt med trumf på hand. I all hast hade jag nämligen glömt håven. Innan vi skiljdes åt så sa jag till honom att om jag skriker så spring hit med håven fort som fan. Mellan blossen så sköt jag ut lite franskbröd i viken i förhoppning om att locka några karpar till ytan. Jag monterade upp ytspöt för karpen. Med ett sånt där grönt controllerfloat jag ej vet namnet på? Jag kollade på flötet och undrade för mig själv varför en så simpel grej måste vara så invecklad med en massa gummislangar, lekande och annat störande skit. En vattenkula skulle göra jobbet precis lika bra, om inte bättre. jag avbryts i mina tankar när jag ser ner i vattnet och på mäskplatsen. En ruda och en karp ligger där nedanför mina fötter och frossar i mäset. I all hast riggar jag upp flötmetet, krokar på en mask och doppar försiktigt ned betet. Efter tre sekunder börjar flötet att rycka och jag gör mothugg. Det visar sig att det är rudan som tagit masken och efter en mindre dramatisk fajt så kan jag handlanda fisken. Jag skriker efter Saku att komma utan håv och ta ett kort. En bra början konstaterar vi..

Saku försvinner bland buskarna och jag fortsätter att skjuta ut bröd. Ingen vits att flötmeta nu på några minuter tänker jag. Rudorna brukar försvinna en stund efter all kalabalik, men dom kan inte hålla sig borta för evigt..

Till slut så hittar en karp mina brödbitar. Den första tas försiktigt efter en stunds tvekande. Den andra försvinner lite mer säkert. Jag inser att jag har mitt läge här och kastar den gröna alienflötet långt förbi karpen. Mycket försiktigt vevar jag den närmare mot utkanten av ”brödbältet”. Det ligger fyra fem bitar i viken, plus mitt bröd. Karpen simmar sakta, tar en brödbit till, sedan en andra. Han är på väg åt rätt håll. I ögonvrån ser jag något och sedan hör jag kvackandet. En and med sju-åtta ungar som simmar i panik mot bröden är på g. Karpen fortsätter att äta, än har änderna tjugo trettio meter kvar till bröden. Karpen tar den sista brödbiten, nästa är den med kroken på. Änderna kommer närmare kvackande som aldrig förr. Tre meter innan dom når brödet så vevar jag in. Karpen blir skrämd, men det skiter ankorna fullständigt i. Dom bråkar istället om min brödbit som lossnade från kroken när jag började veva.. Jag säger några väl valda ord på finska. Jag hatar änder och måsar under fiske. Dom har en förmåga att förstöra precis allt..

DSC_0021

En stund senare får jag nästa ruda. Dom har blivit lite försiktigare. Hom ratade majs, och mask och räka. Men en liten brödbit kunde han inte motstå. Jag släpper i rudan utan att fota den. Jag försöker att ytmeta mellan varven, men änderna gör det omöjligt. Jag labbar med mina rudatackel istället. Kastar i lite mer mäsk. Nu lite djupare. Fyller på med majs. Jag ser rudor då och då. Fångar någon enstaka sarv och en sutare innan jag tappar någonting betydligt större. Förmodligen en karp?

20160718_211253000_iOS

Jag undrar om jag ska veva in karpspöt och kolla? Väger det lite fram och tillbaks. vad blir egentligen bättre av att veva in den? Ja, den kan ligga fast i en gren, men den kan precis lika gärna ligga alldeles perfekt och sedan så kastar jag in den i den där grenen om jag vevar upp skiten. Jag bestämmer mig för att låta den ligga. Fifty-fiftyläge, slappheten vinner. En röd boilie har jag på. Jag har alltid en röd boilie på. Funkar det inte med rött så får det vara. Undrar vad det är för ”smak” på boilisen. Jordgubb eller möjligtvis tuttifrutti? Spelar det egentligen ens någon roll? Märker karpen skillnad på jordgubb och tuttifrutti när inte ens jag själv gör det? Tror inte det. Det enda som är viktigt här är att vara med om det hugger. Busken är nära, eller nej, jag ligger i busken och fiskar. Hugger det så blir det brutalt till en början. Hårt mot hårt, slirbromsen är ställd på turkläge, dvs i botten. Han får inte rusa in i busken.

Jag återgår till rudan. Labbar med beten innan jag hittar medicinet som fungerar. Av någon anledning så ger kombot majs+mask två snabba rudor. Väger den ena i en icapåse då både håv och tydligen även vågnät ligger hemma i mellanväskan. Fiskar man karp så tar man storväskan. Den som tar extra mat, godis, öl och såna godsaker.. En av rudorna har en skada på paddeln. Den ser ut som den nya rekordrudan, fast 1800gram mindre. En rätt stor skillnad i rudasammanhang..

20160718_193659434_iOS

För Saku så går det sämre. Han skickar mig ett mms. Han fångar kräftor med feedern och braxar med boilies. Två sutare har han fått också, men inga rudor eller karpar..

När mörkret faller så blir det kallt. +8 grader. Kylskåpsvärme. Sedan så kommer dimman. Av alla saker i världen så måste dimma vara en av dom sämsta när det kommer till fiske. Jag har aldrig bra fiske i dimma.. Innan det blir Lytzen så fångar jag en femte ruda. Majs+mask även här. Endast majs eller endast mask ratas. Denna ruda är lite högre än dom andra noterar jag innan jag släpper i den. Kvällens största ruda.

DSC_0032

Dimman verkar chocka ankorna, så jag gör ett sista desperat försök med flytbrödet. För en kort stund så tror jag att jag hade lyckats, men det visar sig vara en halvkilossarv som slukat mitt bröd. Jag lägger ner ytfisket. Rudorna verkar bortblåsta och någon karp lär man inte få. Jag knallar över till Saku. Lika lungt där får jag till svar. Då, och just då så bestämmer sig karpen att det är läge att sluka min röda boilie. Vi hör pipet och vi hör baitrunnern. Vi springer mot spöt. Halvvägs hör jag hur larmet dör. När jag kommit fram så vet jag redan vad som väntar. Linan pekar rakt in i busken..

DSC_0039

jag lyfter spöt och pressar. Karpen är kvar, men den ligger djupt in i grönsakslandet. jag pressar för kung och fosterbarn och tro fan så får jag ut karpen. Mitt flax med karparna fortsätter tydligen, för en stund senare håvar Saku karpen. Det är en spegelkarp. Den vanliga fina karpens fula släkting. På morgonen när jag visar kort på karpen till tjejen så frågar hon det som alla normala människor frågar när dom ser en spegelkarp. -Vad är det för fel på fisken?

20160719_002401000_iOS

Ja, det är faktiskt inte en dum fråga alls. Jag vet inte varför dom ser ut så? Har inte forskat i karp. Saku säger att man lär sig att tycka om spegelkarpar, dom är speciella. Och speciella är dom, det kan man säga utan att överdriva. Det sa ju mamma om mig med. Jag tänker på världens bästa raggningsfras. Den som aldrig sviker när man säger det till en tjej.

Är dina föräldrar förståndshandikappade? För du är fan speciell..

20160719_002524000_iOS

Jag släpper tillbaks specialfisken och känner mig nöjd med resan. Det är en speciell sjö. En sjö som jag tror har en ljus framtid om man sköter sina kort rätt. Det är inga rekordfiskar, men det behöver det inte vara. Utmaningen är precis lika stor den. Det här är en sjö dit man åker för att koppla av från vardagen, och från pressen att fånga troféfiskar. Det är mer av ett andningshål mellan vardag och nästa fiskeresa. Här briljerar man inte, här njuter man!

 


4 reaktioner på ”Rudamete på närdistans

 1. !!!!! 😀

  Rudor är så jäkla balla.
  Till den stora fördelen, mot tex sutare, så bllir dom som barn när dom ligger i handen. Helt fromma.
  Älskar när dom kommer upp, chippar vatten som en liten fontän, nästan som att ”nu är slutet nära…”

  Häftiga fiskar. Larvigt nyckfulla. Ser ut som något från fornhistorien ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s