En dag i skärgården.

DSC_0542

Det finns ingenting som slår den svenska sommaren, speciellt om du vistas i skärgården. Blåa himmlar och hav, superfiske, Tommy Nilsson sjunger vid lägerelden och bjuder alla på pripps blå och man endast väntar när dom snygga tjejerna blir fulla nog för lite nakenbad och efterföljande sexorgie.. Det är bilden som förmedlas i varje fall. Ingenting, och då menar jag ingenting kunde vara längre bort från sanningen. Jag hatar skärgården, och pripps blå, och blåa himmlar. Och jag vill inte ha sällskap av Tommy Nilsson vid lägerelden, för han sjunger bättre än jag..

Ja, och sedan så har jag ju tjej. Dom vilda sexorgiernas tid är över. Men vi hankar oss fram iallafall. Hon har dessutom släkt som är bosatta på pappret åtminstone, vid mycket fina fiskevatten. Stuga i den finska skärgården, hus vid hjälmaren, sommarstugor i norrland och sedan sjötomt vid St Annas skärgård. Hur bra låter inte det? Det var dit vi for förra veckan. Planen var som vanligt. Social och trevlig i några timmar, för att sedan lite diskret försvinna ut med båten för att inte komma hem förrän alla somnat.

När vi anländer så ser jag härligheten. Blå himmel, blått hav, klippor och skär. Jag kan nästan höra Tommy Nilssons fotsteg som kommer och möter oss från stugan. Men det är tjejens farsa. Nog för att han är äldre än Tommy, men han har fortfarande tjockare burr än honom. Jag funderar en stund om han har peruk eller om det är den salta havsluften som likt flintmedlet regaine ankrat fast håret för gott. Jag känner mig avundsjuk..

Välkomstfraser utbyts och allt det gamla vanliga innan det är dags för business. Ställa sig på klippan och ”fiska med barnen”. Det brinner i mig, jag kan näsan förnimma dom enorma mängderna storabborrar som står där utanför kobben. Hela stället ser ut som om det vore forgivet av en abborfantast. Stora spiggstim som ligger likt en heltäckningsmatta över vattnet.

DSC_0577

Vi plockar snabbt upp några maskar och riggar ett toppknytet åt barnen. -Här, ta spöt och ställ er så långt ifrån mig ni kan ungjävlar, tänker jag när jag smyger ner med mitt haspelspö. Ungarna har problem, dom har alltid problem när det ska sittas still. -Kom och hjälp, det nappar inte, skriker dom. Jag ignorerar dom fullständigt och bara matar ut med min spinnare i viken. Jag har fått fiskefrossa deluxe. Men ingenting händer, inte ett pill. Jaja, snart så, vänta bara..

-Men kan du inte hjälpa barnen, hör jag till slut någon vuxen ropa till mig. Jag blir sur. vem fan tror ni att jag är, Tommy Nilsson? Jag är ingen mysgubbe som förknippar fiske med en stunds lek vid någon kobbe innan det är dags för grillning. Detta är blodigt allvar.

-Ja, jag går dit, suckar jag till slut. Lägger ner spöt med wippspinnaren på klippan och rusar till ungjävlarna. -Vad fan är det nu då, skriker jag innan jag förstår att jag måste vara psykiskt sjuk så som jag beter mig.. -Nåja, nu ska vi se mumlar jag sedan fram. Jag svingar ut flötet medans jag kastar smygblickar mot spinnspöt och abborsviken. -Håll flötet där bara, det hugger nog snart säger jag, klappar dom på huvudet och springer tillbaks till spöt.

Efter två kast så börjas det igen. -Tommi, kom! Det hugger inte. Jag känner hur nerverna börjar krångla. -Tommi, koooooom nu! Endast två saker kan rädda ett sånt här läge. Alkohol eller en båt så man kan fly. Jag ser en båt, men har ännu inte tagit steget att låna den. Måste väl äta innan jag försvinner?

-Men Tommi, kan du inte hjälpa barnen? -Jajaja för fan, jag hjälper skriker jag och kastar haspelspöt i busken och knallar dit. -Nu ska ni få meta tills ni blöder ungjävlar mumlar jag när jag för andra gången på sju minuter knallar över kobben. -Ge hit spöjäveln säger jag samtidigt som jag rycker den ur händerna på första bästa unge. -Nu ska ni få meta, ni ska få meta så jävla mycket att ni aldrig vill meta igen.

En timme senare metar vi fortfarande. Inte ett pill.. -Nappar det inte snart, frågar ungarna? -Nej, det kommer aldrig att nappa i den här jävla smutsiga skitpölen säger jag. Jag berättar sedan att östersjön förmodligen kommer att dö helt och hållet alldeles snart, kanske redan ikväll eftersom det är världens smutsigaste hav. Jag pekar mot vattnet och säger. Badar ni där så vet man aldrig om man vaknar imorgon, så mycket skit finns det i havet. Vår generation har våldtagit hela skiten och lämnar er med problemen, precis som sossarna har gjort i alla år. -Vad betyder våldtagit? -Vem är sossarna? -Skit i det, det kommer ni få reda på.

-Till slut så lugnar jag ner mig innan ungarna börjar gråta. Dom får den klassiska klappen på huvet och sedan så säger jag att vi ska meta spigg. -Vad är spigg? Jag pekar mot stranden. Ser ni den där mattan av döda fiskar som ligger och ruttnar vid stranden pga all bensin i havet. Det är spigg. Några jävlar lever ännu, så dom ska vi fiska upp. Sedan så börjar vi fånga spigg. Små taggiga skitfiskar. Men ungarna är glada. ungarnas mammor är glada. Mysgubben med jättehåret och hans fru är glada. Jag funderar om man inte skulle dränka sig inatt när ingen ser?

DSC_0540

Jag ser min chans att smyga till spöt. Letar rätt på den från busken och fäller bygeln när jag hör.. -Tommi, kom och hjälp till med maten. Jag tar spöt och kastar in den i samma buske med ett brak. -jaja jag koooooommmmer, skriker jag med ironi i rösten. Varför vill folk ha barn?

Det ska grillas, det ska värmas vatten till pool då havsvattnet är för kallt, för djupt, för smutsigt säger barnen till sina mammor. -Tommi sa så, vattnet och sossarna kommer att våldta dig om du badar. Jag går till väskan och hämtar öl. -Någon annan som måste ha alkohol frågar jag glatt? Öppnar två burkar och börjar dricka. Roar mig samtidigt med att ta konstnärliga bilder..

Efter maten så måste jag bada. Vi har diskuterat vid matbordet. Barnen tror mig inte, dom säger att jag måste bevisa att man kan bada utan att sossarna våldtar dig eller att du dör av miljögifter. Jag hoppar i, ingen hoppar efter. Alger överallt vid kanten, trehundrameter djupt två simtag senare. Undrar om jag får samma burr nu tänker jag när jag likt en säl kravlar mig upp på klippan där Tommy Nilsson och tjejerna ska grilla när det börjar skymma. Till slut orkar jag inte längre. Jag frågar rakt ut. -Finns det någon fisk här? Och kan jag ta båten och dra ett varv? Burrgubben säger att man kan få en och annan abborre om man lägger nät. -Nej, jag vill inte lägga nät, jag vill prova med drag. Han drar fram en gummijolle med elmotor och sedan så är jag borta..

DSC_0579

Äntligen lugn och ro! Jag trollar längst med klipporna, det ser alldeles perfekt ut med stora spiggstim och hela helvetet. Som ett vykort. Men stället är dött. Jag trollar hur många kilometer som helst, men inte ett skit. Träffat till slut på en familj som metar från klipporna. Dom ropar till mig om jag fått något? inte ett piss skriker jag tillbaks. -Inte vi heller, vi har varit här en vecka med barnen, skulle fiska, men får ingenting. Jag skriker tillbaks. -Det beror på att sossarna våldtagit hela skiten och puttrar vidare…

Jag är nöjd för första gången på hela resan. Nu får gubbjäveln förklara för sina ungar vilka sossarna är och vad våldtagit betyder. Jag skiter i, jag har två öl med mig och är ensam, det får duga.

DSC_0584

Varenda gång draget så mycket som nuddar vid något så är den genast täckt av någon form av grön smegma. Vad är det för jävla pisställe man hamnat på? St Annas skärgård, aldrig mer skrärgården. Det finns säkert nån jävla vik någonstans där dom överlevande firrarna samlats. Men i det stora hela så finns det inte en pöl i hela sverige där man kan fiska en hel jävla dag utan så mycket som ett hugg, vak eller ens en död fisk som flyter. Nej, spigg är inte fisk.. Finns liksom inte en chans att man kan fiska på så fina ställen en hel jävla dag utan någonting. Jag hatar det här jävla stället!

DSC_0583

Jag puttrar tillbaks utan putter. Elmotorn krånglar givetvis. Hade inte räknat med något annat av en pryl som legat i den här förorenade skitpölen. Konstigt att gummibåten ännu inte frätt sönder. Döden skulle komma som en befrielse en kväll som denna. Döden har ju redan inträffat i djurlivet. Inte en jävla måsjävel har man sett på hela resan. Endast spigg.

Jag åker till land. Barnfamiljen på klippan har dragit. Lika bra, vad är det för vits att släpa barn till ett sånt här skitställe. Åk till kolmården istället. Levande djur bakom galler. Det är därför man har såna ställen. Otåliga barn, man kan dra från afrika till antarktis på tre minuter, mata sälar och välta grisar samtidigt som man kladdar med mjukglass för 300kr. Det är en billig peng att offra jämfört en sjöstuga vid världens sämsta skärgård där glädjen och barndomsminnena från sjuttiotalet då farsan och hans ”vän” Greger sprang nakna på klipporna och drog abborre efter abborre förbytts mot ett öde och smutsigt skitlandskap.

Ingen jävel blir väl glad av sånt här helvete. Eskilstunaån framstår som ett natura 2000 område jämfört med St Annas skärgård..

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s