Definiera specimenfiske?

dscn0246

Jag vet inte om jag någonsin förklarat det? Jag har på kort tid fått frågan ett flertal gånger. Både via mail samt oralt. Vad syftas med ordet semispecimen? Det har blivit ett antal inlägg här med tiden. Många fler än jag någonsin hade planerat med faktiskt, och jag har ingen lust att bläddra igenom dem alla för att se om jag förklarat detta med semispecimen förut? Jag får ta och förklara mig lite här tror jag?

Jag har ägnat en väldans massa tid på sistone med att plöja igenom en massa fiske. Läst tidningar, både på nätet och fysiska magasin jag fortfarande köper. Jag har läst bloggar och lyssnat på en massa podcasts. Jag har sett på youtube, perch pro och pikefight eller vad de heter.? Båda alldeles underbara givetvis. Sedan har jag läst böcker och börjat smått att blica inför vårens inköp av nya häftiga metprylar. Känner mig jävligt taggad. Tog även mig tiden och lusten att fixa ett instagramkonto åt semispecimen samt håller på att slutföra inte mindre än två artiklar om mete som går till mitt kära Finland. Så jag är grymt taggad och pumpad med en massa ny och fräsch energi.

So far so good. Bloggen har jag legat lite lågt med under hösten/vintern och mest skrivit om en massa strunt känns det som? Ibland känner jag att jag får till det skapligt bra, jag skriver ju trots allt medans jag kommer på. Jag har ingenting förplanerat eller nedkluttrat innan jag kör igång, utan bloggar ”live”. Ibland så blir det mindre lyckat givetvis. Men reaktionerna från folket därute som läser smörjan stämmer inte alls med vad jag själv anser vara bra eller dåligt? Förförra inlägget fick ett (med mina mått mätt) stort genomslag med ca 1200 läsningar nästan direkt och en del debatt efteråt. Vilket är en riktigt fin siffra åt något så jäkla smalt som tankar kring mete. Alltså inte ens mete eller tips om mete, utan bara nonsens om mete och fiske i allmänhet. Jag tyckte att det var ett mediokert inlägg om nästan ingenting alls, men tydligen så träffade den en nerv jag inte kan förklara

Det blev inga negativa reaktioner, det är inte så jag menar, det blev endast reaktioner. För att vara en sån negativ snubbe så får jag ovanligt lite negativa reaktioner tycker jag. De som ibland dimper in är för det mesta från folk i branchen som tycker att jag ska kamma mig och skaffa mig ett jobb. Det är lite här vi börjar närma oss begreppet semispecimen.

Det är lätt för mig att säga och tycka till om allt och alla. Det är fel och lågt att trycka ner på folk för att dom gör någonting som jag nödvändigtvis inte skulle göra. Och det är inte heller min mening att göra någon ledsen eller trampa på några tår. När det inte behövs dvs. Ibland har folk trampat på mina tår och sagt lite vad dom tycker och tänker om min blogg. Hur jag ska skriva, vad jag ska skriva om och vad jag inte ska skriva om. Jag driver inte jordens största blogg direkt, förmodligen inte ens mitt bostadsområdes största, men jag försöker att ta till mig av kritiken. Både positiv och svidande sådan. Med tiden så har bloggen växt från de fem tappra som läste de första månaderna.

DSC_0038

Med tiden har ni som läser blivit så många att jag fått tänka till lite? Syftet med bloggen var och är att snacka mete på en inte alltför hög nivå. Det skulle lämnas utrymme för känslor och tankar kring det hela. Teorier och tester. Jag skulle förklara lite mer folkligt vad specimenmete är för mig personligen. Förklara det för en som inte har en susning eller som är i startgroparna inom sitt eget fiske. Vara lite av en jourhavande metarkompis som berättar att det går att meta relativt simpelt efter relativt små fiskar, som dock var stora från vattnet man satt och metade vid. Jag skulle förklara mina 20 första år av misslyckanden och de få gångerna man haft röta och varit återigen fel plats, fast vid rätt tillfälle. Utan att ha själv vetat om det.

Jag har alltid försökt att förklara att vikten av fiske och mete är att det är så jävla roligt. Stora fiskar, megavatten och dyr utrustning har alltid varit sekundärt. Jag har tagit alla mina pb:n inom en radie av fem mil, det är en viktig sak i sammanhanget. Att man först ser vad man har själv innan man går över ån efter vatten. För mig har lyckan av att hitta ett vatten där ingen tänkt ut att meta innan, och lyckas, långt större än att åka till ett välkänt vatten och plocka en reggare. Det ena behöver inte utesluta det andra, men det är inte specimenfiske som jag ser det. Det är sjukt roligt och väl så utmanande, men man har själv inte gjort så mycket mer än läst om vattnet och åkt dit. Det är någon annans fiskar man metar efter då anser jag. Jag vill inte känna mig som en gäst vid ett vatten, utan känna att detta är ”mitt” vatten. Syftet med specimenfiske är att kunna uppskatta en femhektos mört som en superfisk från ditt vatten. Inte att skämmas över att den endast väger fem hekto. För någon som ser en femhektos som en jackpotvinst i lotto kan nedsättande kommentarer på facebook få en så bitter eftersmak att man lägger ner det man älskar mest av allt här i världen. Fiskebranchen är mycket lik porren på så sätt. Det gäller endast att flytta på gränser, inte så mycket alls att njuta av det man håller på med. Semispecimen ska vara en plats där jag måste vara ärlig mot mig själv.

Vi har hittat flera heta vatten i trakterna och ser det som en självklarhet att dela med sig av dessa platser för de som förtjänar att få veta det. Vi metare ska hjälpas åt, så många är vi inte. Dessutom så kan ett nyfunnet vatten gott och väl fiskas av av fler personer än mig och Saku. Är man ett gäng extra ögon så ser man så mycket mer på så mycket kortare tid. Även det är en av grundreglerna i det som jag anser vara mitt sätt att se specimenfiske på. Att man utforskar tillsammans. Mycket av detta har haft en postiv inverkan i mitt fiske då dessa tjänster även gynnat mig i form av tips från trevliga människor. Jag har fiskat andras hemmavatten på ett nytt sätt och gett dem ny info, precis som de gjort med mina vatten. Man blir jävligt fort hemmablind och faller in i dumma rutiner ska ni veta. Ett nytt och fräscht sätt att tänka och ett par nya nyktra ögon som ser det jag missat under 20år kan vara guld värt. Men det är vi det. Hela tjusningen är ju att finna och testa ett nytt vatten. Inte att få den serverad på en silverbricka.

Så när jag helt plötsligt fått en massa nya människor som läser, ja då stod jag helt plötsligt inför ett dilemma. Måste jag nu börja tänka på vad jag skriver? Måste jag börja fånga större fiskar för att verka mer trovärdig, och måste jag bli proffsig och börja tycka som alla andra? Återigen, jag är knappast megastor, och kommer aldrig någonsin att bli det heller, men ändå. Tusen personer är ändå rätt många om man skulle göra bort sig totalt.. Kanske så vore det enklaste att bara lägga ner hela skiten? Jag har ju ändå hamnat hos helt fel folk?

Jag har aldrig gjort reklam för mig heller. Jag delar detta på endast ett ställe, en metesida på feijan. Delar detta inte ens på mitt eget facebookflöde. Det skulle endast bli fel att få en massa läsare som ändå inte fattar någonting av det jag skriver om. Det saknas ju reklam, stora fiskar och all proffsighet. Det är väl klart att det är kul med en massa träffar på bloggen, men det är inte syftet. För då skulle jag inte blogga mete utan tex musik som jag ändå kan mycket mer om när det kommer till kritan.

Så jag bestämde mig. Jag fortsätter exakt likadant. Jag tänker inte ändra på mig. Sakta men säkert målar jag mig in i hörnet tills det blir ohållbart. Sedan så får jag lägga ner och försvinna för all evighet och njuta av mitt vid en sjö med ett spö i handen.

För mig är fiske inte ett evigt tuggande om en massa riggar och skit, utan någonting jävligt kul som jag brinner för. Jag vill inte bli upplärd av någon utan lista ut saker och ting själv. Givetvis så gör jag riggar och köper en massa flashiga grejor som alla andra, men vem fan vill läsa om det? 99% av alla medier koncentrerar sig så jävla mycket på vad fisken högg på, vad den vägde och var den togs. Det är sånt jag inte vill skriva eller läsa om. Jag vill veta vad du tänkte på innan det högg, hur du valde ut platsen eller VARFÖR du valde betet? Om du inte har någon eftertanke på vad du fiskar med och vart du lägger dina beten. Ja, vad spelar det då för roll vad den tog på? Det är syftet med semispecimen. Inte att det blir rätt och riktigt. Det kanske blir åt helvete fel allting, men tror jag på det så spelar det ingen roll om jag blir utskrattad.

dsc_0450

En annan sak är att jag inser mycket väl att det är allt färre som fiskar. Förr fiskade varenda jävel från farfar och nedåt. Det fiskades på lägerskolor och friluftsdagar. Det fiskades för mat och det fiskades rengbåge till höger och vänster. Vissa gånger fick man nästan inte plats vid ån när det skulle fiskas rengbåge i eskilstunaån. Vi var tusentals som fiskade. Tro det eller ej. Idag är det inte så jävla coolt att fiska. Att vara braxenkung är inte lika självraggande år 2017 som det var 1986. Men de som fiskar idag är så mycket mer inne i sitt fiske. En femtonåring år 2017 lägger säkert mer pengar på sitt fiske på ett år än farfar rune under hela sin livstid. Detta har givetvis tillverkarna sett och nischat det hela. Det finns pengar att tjäna på gäddfiske ska ni veta. Följden har blivit att värdet i diverse artiklar och filmer sjunkit dramatiskt när det kommer att snackas om det som inte handlar om stora fiskar och det man vill sälja. Syftar nu inte på de två tidningarna som finns att tillgå, utan hela branschen. När såg du senast en bra fiskefilm som inte hade syftet att sälja något? Och ja, jag betalar gärna för en bra fiskefilm, jag behöver inte få den gratis via youtube..

Även det är syftet med semispecimen. Känslor. Inte ett oändligt tugg om beten och en kamp för överlevnad, utan känslan att få fiska. Skriver jag om beten så är jag och förblir neutral och fiskar med det för att jag själv tycker att det funkat för mig. Därav drabblet med en röd boilie som ni som följt bloggen säkert känner till. Att kunna svara någon när man fått karp och de undrar vilken boilie den tog på? -En röd boilie. Vad spelar det för roll hur den var smaksatt eller vilken fabrik som rullat den? Har jag själv färgat den eller smaksatt, ja då kan det bli intressant..

Sist men inte minst. Jag är ingen jävla superfiskare. Mig ska man inte se upp till när det kommer till fiske. Man ska inte se upp till någon alls utan koncentrera sig på det som är viktigt. När vi började lira musik så såg vi upp till en jävla massa band. men snart så insåg vi att vi inte ville lira i något jävla coverband. Vi gjorde något eget. Det första besöket i en studio blev total dynga, men det insåg vi inte då. För vi hade så jävla roligt medans vi höll på. Men vi visste hela tiden vad vi skulle förbättra för att utvecklas. 20 år senare låter det rätt bra faktiskt. Vi låter oss, inte som metallica. Så varför vill man då bli någon annan när man fiskar? Du kan ju trots allt bara vara dig själv. Precis som bloggen. Det är semispecimen.

För när det kommer till kritan, jag har utvecklats inom fisket med. Dels med hjälp av fantastiskt bra människor runt mig, men viktigast ändå. Vi har haft en så jävla rolig resa tillsammans. Och det mina vänner är semispecimen. Inte bäst, inte störst, men med en jävla massa känsla och ett brinnande begär att endast kunna få finnas till vid något vatten någonstans inom en radie av fem mil..

Hoppas att det var svaret till er fråga.

 


4 reaktioner på ”Definiera specimenfiske?

 1. ”Fiskebranchen är mycket lik porren på så sätt. Det gäller endast att flytta på gränser, inte så mycket alls att njuta av det man håller på med.”
  Fanimej det bästa jag läst!
  Du har satt ord på anledningen till att jag höll upp 10 år!
  Anledningen till att jag satt igång igen är att jag kom på att jag fann ett så stort nöje i att meta betesfisk!

  Liked by 1 person

 2. Många kloka ord !
  Har följt din blogg senaste året och tycker att det är intressant läsning som berikar mitt fiskeintresse .
  Fortsätt i samma anda som innan.

  Gilla

  1. Tack! Ja, det har blivit lite väl proffsigt på sistone tyvärr. Det räcker ju långt med att bara ta sig ut och njuta lite utan en jävla massa krav på att prestera hela tiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s