Beten nu och då.

DSC_0541Det rycker i metartarmen. Även fast man inte sett några konkreta bevis på att våren skulle närma sig så känner man det i kroppen. Det är ju februari för guds skull. Senast i mars så börjar det som bekant. Först med lite mörtfiske för att sedan avancera till andra arter.

Jag la en beställning på lite grejor igår. Mest kläder och sånt som var billigt. Jag är duktig på att rota i reakorgen ska ni veta. Det blev en del ”luggage” till karpkärran och förvaring med. Sånt kan man aldrig ha för mycket av. Men årets stora satsning skall bli, hör och häpna, metelitteratur. Jag är som bekant en idiot. Läser väldigt mycket, men har på något sätt försummat metelitteraturen. Vissa böcker ska man bara ha. Ska börja med att köpa på mig de svenska klassiker jag inte har. Tänker då på böcker som en karpfiskarens bekännelser, p-os karpfiske, Luis gäddfiskebok och ja, det är väl de jag saknar? Luis bok har jag läst då saku köpte den när den utgavs. Svenska meteböcker är man väl inte bortskämd med. Köpte Johns bok storgäddor & monstermalarförra året, den rekommenderar jag varmt. Men sedan så har jag blickarna mot england. De är ju bortskämda med litteratur kring mete. Så där skall det handlas. Att läsa om mete under vintern måste ju vara bra för psyket. Men det var inte böcker jag skulle lyfta upp denna gång utan beten.20170205_112744

Jag satt imorse och reflekterade lite kring beten. Råkade glida in på metebolaget och kollade på ett par videor som postats där. Där pratar John om olika tankemönster kring valet av bete. Som av en slump så håller jag på med en artikel om just beten och dofter som skall förhoppningsvis få läsas av finska metare. Ja eller av folk som inte ännu känner till att de ska bli metare. Har klurat länge och väl på artikeln av en specifik anledning. behovet av ett specifikt bete. Jag ska förtydliga mig. Ett bete idag väljs av olika anledningar. De parametrar som väger tungt är: Fabrikat, färg, smak/doft, storlek, pris, fisketryck, användbarhet och inte minst trend. Jag har medvetet lämnat ute ordet behov här än så länge.

För att ha lite kött på benen så har jag faktiskt gjort en djupdykning i detta med beten. Årsböcker och fångsjournaler har studerats (nåja) noggrant från sjuttiotalet till dagens datum. Åtminstone såpass noga att man ser en klar och tydlig trend. och med trend menar jag ett mönster, inte vad som är hippt. Beten har dels blivit mindre med åren, och de har blivit mer specifika. Från att ha kallats endast ”mask” så har det med åren gått över till lövmask, kompostmask och daggmask till att ange storlek på masken eller till och med antalet maskar man haft på kroken. Man är helt enkelt mer nogräknad på den punkten år 2017 än 1982.

Men man ser även andra trender. År 1986 fångades merparten av rudorna i topplistan med mask Skarsjön och igeltjärn dominerade den listan. Nästa år hade inte en ruda fångats med endast mask som bete. Majs och maggot hade slagit igenom stort. Fast det i det stora hela hade fiskats i samma vatten. Rudorna var dessutom mindre än året 86. Vilket givetvis säkert bara var en slump. År 97 var det fortfarande majs och maggot som gällde. De senaste åren har pasta, pellets, deg, samt bröd gett en del fina rudor. Men för att återgå till 1986 och 1987. Det som förmodligen hade hänt under ett år som gjorde att man övergav masken som bete och föredrog nu majs och maggot var följande. (Och detta är nu helt taget från luften, jag har inga belägg för det jag skriver, det är endast kvalificerade gissningar). Fisketryck, användbarhet, storlek och trend hade lagts till som parametrar. Man skalade ner sina beten eftersom rudorna gissningsvis inte var lika lättfångade som året innan. Dessutom så är majs bra mycket smidigare än mask att mäsa med och att hantera. Majskorn är även mindre för en försiktigt nappande ruda. Och sist men inte minst. Fiskar man endast med majs och maggot så blir dessa beten dominerande i fångstprotokollen och skapar en trend. För en som inte fiskat ruda var förmodligen dessa två beten det man började med eftersom alla rapporter talade sitt tydliga språk. Majs och maggot är det som gäller om det skall fiskas ruda. Problemet här är inte att majs skulle vara ett dåligt eller bra bete för rudan, utan att man ratat bort masken på väldigt lösa grunder. Mask är ett superbete, men även ett bete man ofta började och börjar med när man söker sig till nya vatten. Då är det endast logiskt att det är det första betet man ratar när fiskandet blir trögare. När mask inte funkar längre pga tex fisketryck så skalar man ner och väljer något annat och ofta i sitt eget tycke mer sofistikerat bete. Trenden blir här att mask funkar inte.

Men efter några år i total masklöshet så kan en daggis ha samma effekt som majskornet hade år 1987. Man har gått varvet runt, nu är masken helt plötsligt något nytt.

Dessa trender kan ses i nästan all fiske. Bläddra lite hur beten ändat sig till fiskar som sutare och brax i rapporteringen så ser ni. Från jigg och tailbeten som tagit skeddragens roll till boilies som verkar vara nästan det enda man fiskar karp med. Fångstrapporter ger en mycket skev bild av vad som är ett bra bete. De visar faktiskt endast vad de flesta fiskar med. Men hur kommer det sig då att bröd och räka aldrig blir omodernt inom färnafiske? Visst fångar man färna med både boilies som mask. Här är nyckelordet trend och behov. Trenden är densamma som alltid. Man har inte blickat så mycket mot england och fiskar inte med små krokar och en maggot som engelsmännen gör. Vi ser av någon anledning inte ett behov till det. Ännu..20170205_111946

Glidmedel och gammal boiliesmak? Kan det vara någonting? Vi snackar boilies, vi snackar karpfiske. Vi snackar även trender och behov. Varför boilies? Jo, boilies fyller de flesta parametrar vi har lagt upp. Anvädbarhet, smidigt och bra mot småfisk. Färg och storlek, behöver väl inte ens nämna det. Fabrikat? Väldigt viktigt för vissa. Det är här vi kommer in på trend. Eftersom boilies är karbetet nummer ett till tio så är detta med fabrikat ofta det som skapar trenden. En viss boilie anses mycket bättre än en annan. Pris? Sekundärt om man använder det som krokbete men mäskar med något annat. Behov? Finns det andra alternativ? När fiskade vi karp med ett naturligt bete senast? Maggots, majs, mask? Ja såna som inte är gjorda av plast.. Kan det måhända vara bekvämlighetsfaktorn som i större mån än jag vill erkänna väljer betet åt mig som karpfiskare? För mig så är det med all sannolikhet så. Nattfiske förstår jag. Man orkar inte rusa upp varje kvart och veva in en mört. Men samtidigt så är natten ofta den bästa av tider att fånga en karp på. Dessutom så är småfisken mindre aktiv då. När satt jag senast och loosefeedade maggots över mäskplatsen på natten under karpfiske. För att sedan fiska med lätt flötmete med maggots på kroken över samma fläck. Vem säger att karpen inte går att få stiga en meter eller två med hjälp av lite loosefeeding? Inte vet jag, jag ligger där och sover tryggt med mina boilies på botten. Under bästa tid dessutom. En tid då jag har störst chans att komma karpen nära inpå livet och studera det som är viktigt på riktigt. Trend? Absolut. Behov? Absolut inte.

Fabrikat sedan. Nu pratar jag kanske i nattmössan. Men jag anser inte att ett bete som legat i en påse gud vet hur länge är färsk. Ett majskorn är färskt. Levande beten är färska. Boilies är inte färska på samma sätt för mig. Ska jag fiska med en boilie så måste jag boosta den. Annars så har jag ingen förtoende för dess färskhet. Behov? Ja, på så sätt att den sticker ut. Efter att ha använt mig av glidmedel i andra, öh, sammanhang, så vet jag hur jävla svårt det är att få bort skiten med vatten. och då varmvatten och tvål. Testa gärna försöka tvätta bort glidmedel med kallvatten om ni lyckas. Detta måste vara det mest svårtvättade av alla ämnen som finns? Detta fick mig att undra. Lukt och smakfri glidmedel samt någon god doft på sina beten? Jävlar vad fina och glansiga de blev. Här glider vi bokstavligen in på fabrikat. Litar vi på våra beten? ja, det får vi väl göra. Men jag ser ändå att de går att förbättra efter önskemål. I år ska jag försöka labba lite mer med oljor och glidmedel på mina karpbeten efter att ha läst på lite om vad de innehåller. Men nog känns det allt som att glidmedel inte borde innehålla några gifter av skäl som pratar för sig själv.

Det bara ett av tusen olika sätt att försöka bättra mina odds inom karpfiske. Det lilla jag sett av karpfiske ger mig förtroende att finna en fördel mot andra fiskare. Det är extremt mycket statisk boiliemetande i denna branch. Dessutom så har jag fått såpass många karpnapp på mina rudaspön under karpfiske för att dra slutsatser att karparna mer än gärna tar en mask när tillfälle ges.

Det finns mycket att tänka på när man väljer sitt bete. Det finns lika mycket att tänka på när man köper sitt bete. En parameter jag inte nämt är förtroende. Vad tror du på? Tror du att ett dyrare bete är bättre eller sämre än en som är billig? Tror du att jordgubbsluktande beten alltid ska vara röda? Vet sutaren det eller väljer du efter dina önskemål som fiskare? Jag shoppar gärna med ögonen. En bananboilie skall helst vara gul tycker jag. Annars så är det väl konstigt? Den kan vara brun, men den får absolut inte vara grön eller röd. Men allt detta gör att vi först och främst väljer ett bete som redan är valt för dig pga fångstrapporter och trender. Boilien alltså. Sedan så lägger du ditt personliga tyckande på det. Att en röd jorgubbsboilie känns rätt tex. Tänk nu hur mycket du egentligen valt från karpens vinkel? Den kanske inte ens vill ha en boilie. Och speciellt inte en röd som luktar sött. Sedan när den är som aktivast och snurrar runt dina fötter så ligger du och sover? Såhär fiskar jag inte färna eller ruda. men såhär fiskar jag karp år 2016.. Och jag är inte ensam. Det lovar jag. Handen på hjärtat, gör du likadant?

Jag för en ständig kamp mot mig själv med såna här frågor. Men de senaste åren har jag märkt en stor förbättring i mina fångster när jag fiskat enkelt när behovet för finlir inte funnits där. Ingen fisk väljer en paprikapellets istället för en daggmask om det inte finns ett fisketryck. Ock kanske inte ens då. Ibland är det enkla och old-school egentligen ett nytänkande utan dess like då vi följer trender. Jag har tidvis hamnat i ett snedtänk kring mina beten. Jag är den första att erkänna det. Ibland så är jag för avancerad med mina boosters och skit. Men ibland så träffar jag rätt. Huvudsaken är inte att vara udda eller någon filosof, huvudsaken är att lura den där fisken som sett alla majskorn i hela världen eller den som faktiskt inte äter boilies. Man har ju fler spön. Kör boilies på den ena och någonting annat på den andra? Eller varför inte svinga ett atomdrag i vassen där gäddorna sett varenda tailbete på marknaden.

Det ena behöver inte utesluta det andra om man fiskar med fler spön. Problemet är bara vi fiskare själva utesluter mycket innan fisken får en chans att säga sitt.


2 reaktioner på ”Beten nu och då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s