Historien om ett företag som heter ABU: Del 3 (atom-draget).

dsc_0079

1946 lanserade abu så atomdraget. Man kom ut med tre modeller. En 20 grammare på 60mm, en 25 grams på 75mm samt den för tiden väldigt massiva 35 grammaren med sina modiga 90mm. Ingen kunde väl ens i sina vildaste vanföreställningar kunnat hoppats på vilken succé betet med det alldagliga utseendet skulle komma att bli. Och fortfarande är.

I samlarsynpunkt så är atom-draget ingenting man blir direkt jätteupphetsad av. Men det finns några få svåra färgkombinationer släppta på femtiotalet som är värda en slant. Jag ska göra en djupdykning i färgerna vid ett senare tillfälle när vi hamnat där tidsmässigt. De första dragen släpptes i de standardfärgerna som fanns för tiden. S,G,K,Z,S/G samt S/K.

dsc_0461

Varje modell och viktklass hade olika krokuppsättningar. 20 grammaren hade en trekrok i klassisk stil.

dsc_0760

25 grammaren har genom åren kommit med lite olika uppsättningar. Både med en toppkrok vid lekandet, men den mest klassiska måste väl ändå vara recordmärkta med mittkroken. Dessa försvann senare och ersattes med en enkelkroksversion. Trenden för sjuttio år sedan var att ha minst två trekrokar på ett lite större drag. En trend som förvann på femtiotalet. Idag är det en sällsynt företeelse att sätta flera trekrokar på ett skeddrag i 25gramsklassen. Här ovan en mycket svår färg pärlemor i orginalask. Ett drag som kostar från 1000kr och uppåt i bra skick.

dsc_0382

Den största modellen hade den andra trekroken monterad uppe vid lekandet som var mer av ett standardsätt att ha det på förtiotalet. De flesta större drag kom utrustade med denna variant både ur abufabriken som andra. Fjäderringar, krokar, lekanden och de röda lockskedarna monterades för hand. Ofta av arbetarnas familjer hemma i sofforna. På detta vis kunde man tjäna sig lite extrapengar. Något som facket senare skulle komma att ha rätt starka synpunkter kring. Här ovan ser du det första sättet atomdraget stämplades med atom uppe och draget nere. Notera även att lockplasten är ej den första modellen, den tidstypiske var mörkröd. Samt att fjäderringarna är bytta mot senare modeller av stål. Sånt här är rena dödsstöten för ett drags samlarvärde.

dsc_0373

Ett mindre antal drag stämplades av någon oklar anledning med dessa ”vingar” mellan orden. Detta drag har korrekta fjäderringar och den förtiotalsröda lockplasten.

dsc_0759

På femtiotalet börjades de allra flesta dragen märkas med RECORD. Förmodligen så uppfattades record som mer internationellt än abu?

dsc_0736

Exportversionen av atom kallades RUBY. Ungefär lika ologiskt som märkligt då atom redan hade ett namn som skulle ha klingat väl. Abus översättningar av de olika modellerna har alltid varit fruktansvärt dåliga och man undrar om man bara chansade eller helt enkelt inte brydde sig när deras kreationer skulle döpas för den internationella marknaden?

dsc_0737

Ett hett tips hade varit att på en gång döpa samtliga drag som abu skulle ta fram med namn som klingade väl både på engelska som svenska. Atom tex. Mörtblänk kom att heta Lu och torsjödraget fick det hemskaste av alla namn och kallades för DAFFY. Man undrar hur snacket gick när man efter en het brainstorming till slut landade på namnet LU?

Med tiden skulle atom få den klassiska ”lillvarianten” som de flesta dragen fick.(på bild ovan, little ruby) Dvs en sjugramsversion för mindre fisk. Man tog även fram både en och två varianter av vassdrag som länge såldes med stor framgång. Atom-draget skulle senare byta namn till record atom för att landa på endast atom eller abu-atom. Den kom även att ges ut i samtliga färger förutom oxid samt den första modellen av färgen öring.

(nedan: abu-atom 25gr i den sällsynta metallicfärgen och färgen M, ca 1963)

th

När vi ändå pratar färg så kan jag kort nämna färgen SV (svart-vit) som kom att bli på eventuellt lite lösa grunder bli den heliga graalen bland abubeten.

ergerg

Färgen var av mycket dålig kvalité och beten i bra skick är svåra att hitta idag. I samlarkretsar så pratas det lite slarvigt om skelettdrag, och då är det sv-färgen som menas. I mitt tycke så är pärlemorfärgen ett mycket svårare bete att hitta i orginalask. Mer om sv-dragen senare..

 

Här ovan ser ni två råmaterial jag monterat ihop med tidstypiska krokuppsättningar. Båda 25gramsdrag. Den med mitthål är ten tidigare recordvarianten och den utan den efterföljande abu-atom.

135

Råmaterial till diverse abudrag är sådant som sällan blir värdefullt, men som ingen samling är komplett utan. Notera den raka och obockade/stansade atomet. Såhär såg dragen ut som råmaterial.

Atom-vass kom i början av femtiotalet och såg ut som ovan. Krokuppsättningen här var något av ett gissel för abu som ändrade den ett antal gånger. Nackdelen med att ha dessa krokar var att man inte kunde byta ut dem. I en tid då fiskedrag var dyra så var det inget lyckat koncept. Draget fiskade dock bra och abu fortsatte att jobba med dess krokuppsättning.

Lill-atom vass hade endast en krok med samma ofinurliga montering. krokana som både store som lillebror hade var dessutom hopplöst tunna och böjdes lätt.

 

juhhjjhjh

Lösningen på detta problem skulle efter många om och men utmynna i den så kallade giller-varianten. Man bytte ut den svaga dubbelkroken mot en saltvattenstrekrok som man ”gömde” mot dragkroppen och täckte med vass-skyddet. Skulle en fisk hugga så åkte kroken ut längs en styrpinne och fungerade därefter som en vanlig trekrok. En tidig variant av offsetkroken. På vassdrag dessutom. Här snackar vi att vara före sin tid.

Med tiden skulle så även 35 grammaren helt plötsligt få en mittkrok långt efter recordvarianten slutat tillverkas. Man bytte ofta till idér som man redan använt, och långt ifrån alla ändringar listades i tex napp och nytt. Så att följa ett drags historia genom tiden är ofta ett arbete som kräver viss detektivarbete.

Kan man kalla ett skeddrag folkligt? Atom nådde under sin storhetstid en status som ytters få drag i hela världen kommer i närheten av. De såldes på längden och på tvären, i bulk, kartor, askar och lådor både på mackar som domusbutiker. Det fanns inte en tidpunkt på dygnet man inte kunde handla ett atomdrag. Många karriärer har startat på en ok-mack med ett fiske-2 set med tillhörande atomdrag.

Idag står sig atom inte lika stark som den gjort. Men det är endast en tidsfråga innan den kommer igen. Så har den gjort sedan 1946. Det man inte får glömma är att den inte blivit stor och populär för ingenting. Ett atomdrag fångar gädda än idag. Det må inte vara trendigt, men det är en stor orsak varför du har fisket som intresse idag. Glöm inte bort det.


2 reaktioner på ”Historien om ett företag som heter ABU: Del 3 (atom-draget).

  1. Atom är ju faktiskt skitbra! Jag minns en seglar- och suparhelg i Stockholms skärgård för några år sedan, jag och två kompisar hade varsitt Biltema-spö. Jag snodde snabbt åt mig ett 12-grams silvrigt atom och bytte sedan inte på hela helgen. Kompisarna gick igenom hela draglådan, dyra fina skeddrag, vobblers, vibraxspinnare, allt möjligt. Och jag var den enda som fick fisk. Inte mycket, några små abborrar och några snipor, men ändå. Solklart att där och då var atom klassen bättre än allt annat i lådan.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s