Historien om ett företag som heter ABU: Del 4.

dsc_0083-2

År 1949 lanserade abu Mörtblänk. Den kom att bli ett av dom dragen som de flesta svenska gäddfiskare hade minst ett ex av i draglådan. Inte sällan den i färgen zebra eller den silverblanka. I reklambladet skrevs det -Ett fångstrikt, lockande bete för gädda, id, lax och laxöring. Draget är försett med röd reflexlackering på innersidan- Hur många idar ett bete på 65mm och 20gram utrustad med en grov trekrok kom att fånga förtäljer inte historien. Men desto bättre fungerade den på gäddorna. Mörtblänken kom att få en lång karriär på produktionsbandet. Med tiden har vikten ökat till trettio gram och kroppsformen ändrats till oigenkännlighet om man ser till hur den såg ut 1949. Den första modellen ser du här ovan. Märkt endast med ”mörtblänk” i skrivstil.

dsc_0932

Det var helt klart att abu vid denna trodde stenhårt på olika former av reflexer, facetter, röda detaljer samt ljud och rörelse på sina beten. Målade beten var vid denna tid väldigt ovanliga när det kom till serietillverkade skeddrag. Rött var färgen det satsades på hos abu, och de allra flesta dragen hade någon röd detalj på sig. Det kunde vara allt från olika former av målade sträck på längden och tvären, lockskedar i plast eller fjäderkrokar. Mörtblänk fick denna mindre modellen av locksked. Även kallad enkelsked. De större skedarna som tex atom hade kallas för dubbelskedar.

dsc_0933

Det var egentligen ingenting speciellt med mörtblänken, ja förutom den lilla detaljen att den fångade mycket fisk.

Den senare modellen fick abustämpel och nya färger lanserades senare. De första dragen fick som alla andra endast standardfärgerna S,K,G,Z,S/G samt S/K. På abumodellen var även typsnittet uppgraderats till modernare, mer tidsenligt snitt.

Dessa senare modeller var mycket läckra med sina fina färger, men exportnamnet LU imponerade väl knappast någon. Som de flesta drag kom Lillvarianterna på sju gram även till mörtblänk. Dessa döptes till lill-blänk och hade både record och abustämplar under olika tidsperioder.

dsc_1405-2

Ovan ABUmärkta lill-blänk. Nedan RECORD-varianten.

Men minns man bakåt så är det förmodligen den första tjugogrammaren i färgen Z som i Zebra de allra flesta minns. Ett mycket vackert och populärt drag.

dsc_0079-2

TORSJÖ-DRAGET:

dsc_0084-2

Att kalla Torsjö-draget ett intressant bete har nog ingen kommit på att göra. Den släpptes samma år som mörtblänk, dvs 1949, men har i stora delar av sitt liv fått leva i skymundan. Detta skeddrag hade nymodigheten ”fenor” som egentligen var ett resultat av ett misslyckande nere på verkstadsgolvet och en nödlösning. Dessa rödmålade fenor skulle enligt reklamen ge draget stabilitet. Men grundproblemet var att draget var för tunt och därigenom för lätt. Endast 15gr fördelat på 65mm.

dsc_0087-2

Varken samlare eller fiskare verkar gilla detta drag som ramlade lite mellan stolarna. Den var lite för lätt och liten för gäddfiske eller för att användas i strömmande vatten, alltmedan den var något för stor för arter som abborre eller harr. Glädjande nog så kom lill torsjö att visa sig vara en riktig höjdare. Som alla andra lill-drag vägde den sju gram. Men skalenligt så blev den tyngre än 65mm draget. Den blev poppis både hos fiskare som samlare och betingar idag mycket högre priser än sin storebror.

När abuvarianten senare släpptes så var den fortfarande lika lätt. 15 gram, och förpassades senare till reahyllorna. Abu hade lyckats med konststycket att göra den ännu fulare med fjäll på halva draget och ett tråkigt modernt typsnitt. Så som man vill minnas (om man vill minnas) torsjödraget är den första modellen med det handskrivna typsnittet.

dsc_0812-2

Lustigt nog så är typsnittet det enda mörtblänk och Torsjö-draget hade gemensamt. Men där skiljs dom sedan åt.

SALAR:

dsc_1263

Salar började sitt liv som salardraget redan 1945. Efter det har den fungerat som standardutrustning vid all fiske efter fettfenade firrar. Salaren är ett av de verligen klassiska beten abu tog fram. Vid en titt i den senaste abukatalogen så verkar den saknas, men förhoppningsvis endast tillfälligt? Det är ett superbete på alla sätt och vis.

Detta med att förklara de olika variationerna skulle ta mig en vecka och det är verkligen inget krav från min sida att detta skall finnas i var mans medvetenhet. Men i väldigt grova drag så såg det ut på följande sätt:

dsc_0076

Det finns olika fjällmönster på abudragen under olika tidsperioder. De första fjällen var grövre och satt efter ett visst mönster som är svårt att förklara. Dessa kallas för model 1 scales (inte helt oväntat) och finns tex på den första salarmodellen som gavs ut endast år 1945. På andra drag så varierar fjällen på ett helt annat sätt. Det finns alltså ingen regel, utan alla dragmodeller är unika och verkar ha haft sina egna verktyg för fjällmönstret.

Den andra modellen av salar har fjäll som den ovan. Mer linjärt lagda och ej lika djupa och markerade som hos den första. Det finns även en tredje modell som är mycket lik modell två med bara små skillnader som inte många märker och ännu färre bryr sig om. Sedan så har vi mängden fjäll. Den sista modellen kom med fjäll över hela draget och märkt med salar sweden eller salar abu sweden. De tidigare modellerna var märkta endast salar. Även dessa hade två olika varianter. En som kallas halvfjällad med fjäll på den övre halvan av framsidan, och sedan slutligen den som ovan 3/4 fjällad.

dsc_1266

Den vackra baksidan med den upphöjda plattan, alternativt nedsvarvade sidorna var en vacker skapelse. Den nedsvarvade delen var alltid rödfärgad, med antingen rödfärg typ 1 som var mörkröd, typ 2 som var klarröd eller typ 3 som var orange. Även detta grovt draget då det finns variationer även på detta.

Som vanligt så släpptes dragen i standardfärgerna som jag nämnt. Det ryktas om mässingsfärger och även ancient brass, men bevisen för att såna skulle medvetet ha sålts existerar mig veterligen inte? Det är svårt att få ett drag att ”byta färg” om man inte kan skaka fram dokumentation att ett sådant skulle ha tillverkats och sålts. Ett sånt drag faller under benämningen one-offs eller factory experiments och värderingen blir högst individuell beroende på köparen. Små nyansskillnader är inte så våldsamt upphetsande i denna branch. Däremot udda färger på udda storlekar från en udda tid. Såna drag kan skjuta upp i höjd prismässigt. Jag hade turen att lyckas jaga ner två förtiogrammare i färgerna pärlemor samt helsvart. Ja och två tjugogrammare i samma udda färger.

dsc_0621

Dessa drag är av senare snitt och kommer från en ”säker källa”. Likt antikrundan så är den sk proveniensen ofta viktig i även denna business. Att hitta ett större parti från en gammal anställd eller försäljare och dokumentera det hela ordentligt höjer din trovärdighet. Speciellt bland prototyper och udda färger.

dsc_0682

Salar kom att tillverkas från 4 gram upp till 40 gram och det är en uppgift som är för mäktig att antecknas på en sketen blogg.

dsc_0077

Även salaren fick sig ett stänk av den aburöda färgen samt en enkellocksked. Den mest klassiska vikten får väl 15 grammaren på 55mm anses.

dsc_1265

Notera att asken inte någonstans har texten ABU, utan här använder man a-b urfabriken. Sedan så ville man framhäva ordet RECORD innan man gav upp och bestämde sig för att kort och gott kalla hela allt för abu. I början så namngavs drag som abudraget och abuspinnaren, nästan lite kryptiskt får man en känsla av.

Salar kom att bli en klassiker som fick nästan samma status som hi-lo, atom samt toby. Speciellt varmt om hjärtat ligger den lax och öringsfiskarna. Den hittas nuförtiden i de flesta trädtoppar runt valfri rengbågspöl där salaren ofta skördade framgångar tack vare sina långkastande egenskaper och fina gång.

Nästa inlägg kommer att handla om safirdraget samt om spinnarna. Så håll utkik!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s