Subkulturen specimenmete:

img_20170214_122554_580

Jag åkte till ån i tisdags för att köra lite efter mörtarna i ”vårvärmen”. Resan ner till berömda Eskilstunaån var högst angenäm med några plusgrader och strålande solsken. Men väl vid ån så fick glädjen ett abrupt slut. Åjäveln hade helt plötsligt bestämt sig för att frysa till, och där stod man med spö i hand och såg ut som ett frågetecken. Efter en stunds vandrande hittade jag två fläckar med öppet vatten, men inte de fläckarna jag hade tänkt att fiska av när jag stod i köket och blandade mäsk till feedern.

Nåväl, man dör inte av att sitta ute i det fria en stund resonerade jag och körde igång ett podcastavsnitt av snedtänkt i mina hörlurar. Snedtänkt är förövrigt det bästa som hänt mediasverige sedan sportspegeln. Den fantastiske Kalle Lind håller i trådarna och pratar om sådant som inga andra poddar tar upp. Ämnen som frikyropop, tv-shop, sjuttiotalets svt eller könsrock diskuteras in i detalj med en stor portion humor och nästan ofattbar kunskap om sådant som ingen ens visste att det fanns. Jag har nu betat av samtliga 100+ avsnitt, men i tisdags så satt jag med de avsnitt jag hade sparat till sist. De som jag enbart med titelns hjälp sållat bort som mindre intressanta. Om subkulturen värmland hette den jag föll för. Ett jävligt smalt ämne tänkte jag för mig själv medan jag tacklade upp- Subkultur betyder ungefär, ”alternativ livstil” och är ett ämne som diskuteras mer ofta än inte i snedtänkt. Det är ungefär det som det går ut på. Kufar och människor både levande, men oftast döda som sysslat med någonting lika märkligt som oförklarligt med stor hängivenhet.

Det var ungefär efter en halvtimma som poletten föll. Här sitter jag och njuter av en podd och garvar åt folk som mer eller mindre var idioter. Medans jag sitter och metar mört ur ett isvak på min lediga dag, i februari. Tommi 38 år gammal. Det här om någonting är smalt. Bra mycket smalare än subkulturen värmland iallafall..

20170214_125217

Jag fick inga mörtar. Det visste jag redan innan jag satte mig. Ändå så försökte man, dum som man är. Jag började som så många gånger förr fundera på vad det är som driver en till att hålla på med såna här vansinnesprojekt? Gillar jag ens detta, eller är det någon form av märklig tvång som driver en? Är det för att det är februari och det anses som lite mer finare att fånga fisk när det är svårt och jävligt? Är detta någonting jag borde syssla med över huvud taget?

(Det rätta svaret är att det kan stavas både överhuvudtaget och över huvud taget.Hälsningar Ordkollen.)

Är det för att det är så in i helvete smalt man pysslar med detta? Familj fiske, undergrupp mete, undergrupp specimenmete, avart mörtmete, pretentiöst larv mörtmete i februari..

Jag kan informera redan nu att det inte blir någon happy ending kring detta i stil med att man gör det för att man älskar mete bla bla.. Klart som fan jag älskar mete och fiske, men det är fan pretetiöst larv att fånga en karp i snöfall eller en mört i februari eller varför inte en trollad januarigädda under livsfarliga förhållanden mitt ute på en stor sjö bland tremetersvågor.

Det finns en gräns där njutning av någonting behagligt övergår till njutning av utmaningen att utföra någonting under förhållanden som absolut inte är lämpade för det man ska uträtta. Ett högst manligt problem där man finner en stor stolthet över att ha fiskat så full att man inte kunnat stå eller huggit tre kubik med ved i ösregn. Det är inte så att vi vill ha det på detta sätt, utan för att vi kan vid ett senare skede skryta om detta för någon som ”inte förstår”. Ibland så blir förutsättningarna på så sätt utan att man kan göra någonting åt saken, eller det är så vi vill tro. En frisk människa går hem när det börjar ösregna eller blir för farligt eller mörkt på sjön. Vi stannar kvar. Inte på grund av att det blir bättre eller roligare, nej det är för att vi är män.

DSC_0264

Skulle vi mot förmodan fånga någonting under horribla förhållanden så blir det jackpot. Då kan man säga till någon att man inte gav upp utan man bet ihop och vägrade inse fakta. Ungefär som när man är på krogen. En sund människa är vakten, jag är den osunda som inte fattar när det är dags att ge upp. Men på krogen så kommer ju vakten och talar om för dig när det är dags att gå hem. När man fått nog. Lyckan i allt detta är givetvis att nästa dag ringa en vän och berätta att man bränt en jävla massa pengar, blivit utkastad (ju tidigare desto mer creds) och att man nu är så bakis att man tvivlar på att hjärtat klarar sig över natten. På måndagmorgon kan man sedan berätta för arbetskamraterna att man fortfarande är dålig. Det är som en kedja av lycka som bara fortsätter.

Men detta är ju trots allt en subkultur, måhända att den har lite masokistiska drag. Men faktum kvarstår att man är en idiot som håller på. Känslan av att någonting kan närsomhelst gå precis åt helvete gör att man känner sig levande. Det finns ju en orsak till att folk fiskar ur kajaker när det finns fullt fungerande båtar, eller pimplar på svaga isar. Det är i allra högsta grad en väldigt alternativ livsstil. Ungefär som att totalrenovera en fullt fungerande bilmotor eller att odla helskägg utan skäggväxt. Saker man gör, inte utav en anledning, utan för att det ska vara så jävla smalt och svårt. Vi vill framstå som djupa och annorlunda genom att tillsätta ett ologiskt moment i någonting som vi ägnar åratal att förenkla. Det ska helt enkelt vara svårt för sakens skull..

När jag kom ungefär hit i mina tankar så packade jag mina saker och åkte hem. Jag lyssnade på Kalle Lind och tänkte, du har fan ingen aning om vad som är smalt och svårt på riktigt..

Jag slöt ögonen, log lite, njöt och kände mig som en riktig man! Det här ska grabbarna få höra!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s