En annan tid, en annan värld.

DSC_0534

När blir man tillräckligt gammal för att börja blicka bakåt? Räcker det med förtio år, eller måste man vara över de magiska femtio innan folk börjar lyssna på dig och faktiskt tror på att det du säger grundar sig på livserfarenheter och visdom? När du är i förtioårsåldern så har du hamnat mellan stolarna. Du är en gubbe i de ungas ögon och en pojkvasker i de äldres. Knappt torr bakom öronen brukar de säga.. Och skratta. Det är mäktigt att vara gammal. Gammal är ju som bekant äldst. Man har slutat springa och börjat flanera. Man observerar och har inte så bråttom längre. Ja, man har en bortförklaring för alla ålderskrämpor. Att bli gammal är lika med att bli en smula mytomanisk. Orden är din kraft när kroppen sviker dig. Man sover inte bort dagen med en prostata som är som en medicinboll. Det är lätt hänt att alla gamla suddiga minnen får sig en uppfräschning när de äldre själva får välja. Fiskarna växer lite, skogen är lite grönare och det gamla vanliga..

Jag kämpar med näbbar och klor för att undvika detta oundvikliga öde som drabbar alla människor. Men jag är snart där, vare sig jag vill eller inte. Jag märker att jag redan nu blickar allt oftare bakåt på de tider som har flytt. Gamla fina ord blir allt viktigare och nymodiga ord som ba, liksom och brorsan låter som svordomar i mina öron. Ja, fast jag själv använder mig av dessa mer eller mindre frekvent. Dock inte brorsan..Jag skriver blogg, vilken ungdom vill skriva? Det måste ju ses som ett åldersfenomen. Jag uppskattar det moderna fisket till en viss gräns, och jag hyllar den gamla skolan när jag anser att det finns fog för det. Det är en svår mix att behärska utan att tappa all trovärdighet. Jag hankar mig fram med ena benet fast i det Lidmanska och den andra i fly vs jerk. Jag har även synpunkter som jag försöker att argumentera för och emot. Jag är tillräcligt gammal för att inse att man måste ha kött på benen, fakta och vettiga argument för det man opponerar sig emot, eller försvarar för den delen. Men jag är inte tillräckligt gammal för att förstå att hålla käften. I min ålder så är man ambivalent, obstinat och sentimental på en och samma gång. Vissa av mina läsare hyllar mig för att sätta ord för deras tankar medans andra slutar läsa. Så är vi människor. Jag har alltid dragits mot äldre människor. De har varit intressanta och har alltid haft en historia att berätta. Ofta en historia som innehåller för mig helt ny fakta om gamla saker, en ny infallsvinkel eller sensmoral. Men ju äldre jag blir, desto mer ser jag igenom deras berättelser och desto mer vågar jag opponera mig mot deras synpunkter om jag inte anser att de stämmer. Det kommer med åldern, ni kommer att märka det.

När man är förtio år 2017 så har man upplevt det gamla otäcka köttfisket när farfar lade nät och bonkade och, hör och häpna åt gädda. Men man tar samtidigt avstånd från de som likt militanta veganer mordhotar varenda kotte som bonkar en matfisk. Cirkeln börjar slutas. Man ser och lär när man är barn, man revolterar sig och lär sig någonting nytt när man är ung, och man landar i ett mellanting av bägge när man blir äldre. Vissa kallar det för visdom. Men jag är rädd. Rädd som fan att förlora skärpan och den brinnande viljan jag en gång besatt när det kom till fiske. Det fanns en tid när ingenting hindrade mig från att fiska. Den tiden är förbi sen länge. Det enda som kvarstår är ett gäng måsten och tusen saker att uträtta innan man lägger sig ner för att dö. Man matar sin hjärna med att det är kvalité och inte kvantitet som gäller idag. Och kan man inte fiska, ja då får man berätta för andra hur jävla mycket man kan och vet, och hur det var förr innan de som läser ens var påtänkta. Sånt förgyller vilken gubbes som helst annars bittra vardag på verkstadsgolvet. -Vänta bara tills jag svarvat klart för dagen, sen ska jag hem och blogga skiten ur snorungarna..

DSCN1239

Pittoresk är ett ord de gamla använder. Eller folk som tror att dom kommer att må bra när de blir äldre. I dagens samhälle så används pittoreskt för något som är enbart positivt. Charmigt och idylliskt på ett enkelt sätt. Jag anar att gamla människor tror att dom blir pittoreska i själen. Att man svänger på sig sin rökrock och gubbtofflorna för att sedan sätta sig i fåtöljen över en god pipa rök. Så gör ju gamla människor. Men detta innebär inte per automatik att man förstår att man följer en trend. Gamla människor hatar två saker. Det ena är retro, det andra trend. Ändå så är gamla människor de mest lika av samtliga åldersgrupper. De klär sig identiskt i beige kläder, hatar jeans och ser alla på samma teveprogram. Man ger inga creds för några ungtuppar. Nej det ska vara café norrköping och fråga doktorn på kvällen. Sedan kollar man sent på natten på nionyheterna innan man lägger sig. Att man ska vakna innan fem på morgonen är jätteviktigt. Inte för att man ska någonstans eller ska göra något annat än att sälla ut tidningsbudet klockan sex, så funkar det bara.

Men skulle någon yngre människa anamma deras livsstil och deras smak för möbler och kläder, ja då tar det hus i helvete. Man förtjänar att brinna i helvetet om man är retro. man kan inte köpa sig en känsla eller en livsstil från förr. Den måste vara självupplevd. Man är väldigt svår helt enkelt. Bitter.. Jag vet detta, för jag är både finne och lite äldre än vad jag brukade vara. Inte lastgammal, men tillräckligt för att förstå att det är där jag kommer att hamna.

DSCN1048

Jag har läst Hans lidman. Jag har läst alla hans böcker, vissa av dem flera gånger om. Dessa böcker var väldigt viktiga för mig när jag var i tjugoårsåldern. Jag såg världen genom en äldre klok mans ögon. Hans penna guidade mig likt ett trollspö genom äventyr och strapatser jag kunde offrat mig högra arm för att uppleva. Språket trollband mig på ett sätt som inget annat trollbundit mig i fiskeväg. Sedan hittade jag metet. Jag la Lidman åt sidan ett tag och läste om det nya svarta. När jag såg ”A passion for angling” för första gången hemma hos Saku så var jag fast besluten. Det blir inte bättre än såhär. Den serien var ett mästerverk som inte skulle överträffas. Punkt slut.. Jag läste även allt av Mikael Engström. med korpen vid ån, fiske för alla etc etc. Han var den som kom att betyda mest av allt för mig av dessa ”nya” skribenter. Mikaels vemod och svarta humor passade mig som hand i handske. Det gör det ofta när man aldrig kommit författaren inpå livet.

I samband med ett flytt så föll en gammal Hans Lidmanbok ur en kartong. Hur länge den legat där och varför den låg där vet jag inte? Jag beslutade mig för att läsa den. Jag kunde inte. Magin var borta. jag hade blivit för gammal. jag visste att jag var äldre när jag läste boken än han var när han skrev den, och då betydde inte hans ord någonting för mig längre. Jag trodde att jag såg igenom Hans texter. De skildringar jag en gång fastnat för var endast krystade klicheér. Jag blev jävligt ledsen. Han var ju bara en pojkspoling när han skrev skiten. Vad visste han om livet? Han såg saker på ett sätt som man idag hade blivit inspärrad för om man skrev ner som sina tankar. Jag insåg att jag blivit för gammal. Inte gammal, endast för gammal. Samma hände med Engströms med korpen vid ån. En lidmankopia av dess värsta slag.

Ett tag efter det så såg jag på A passion for angling. Jag såg två män, en i clownkläder med utrustning från jesus tid och en som levde i nuet. Passionen var borta för gott. Jag såg ett försök till att återskapa en tid och en magi som sedan länge flytt sin kos. Det var sorgligt att känna så. Inte ens bäste herr Engström kunde få mig på bättre humör när jag läste hans facebooksida. Han verkade vara sorgsam och bitter på riktigt. Inte bara i sina skrifter. Men då slog det mig. Här har vi ändå en som lever som han lär. Det är fan inte enkelt att vara en som skriver. Speciellt om man inte vill vara alla till lags. En strimma av hopp tändes, han var ju trots allt mänsklig. Det måste få kosta lite att bli äldre. Det måste få kosta lite att vara som man är. Ibland kan det kosta några facebokvänner, ibland kan det kosta på psyket att vara den som står för ordet.

Jag är ingen Lidman, och jag är ingen Engström. Jag är bara en som är bitter över att snart bli gammal och bitter. Tänker jag efter riktigt noga så är allt skit. Både inom fiske som musik. De gamla fina banden låter skit för att de är sjuttioåriga stofiler medans de unga är endast kopior av de gamla. De gamla som suger.. Det enda jag kan uppskatta är ungdomar och noviser med brinnande intresse, möjligtvis folk utan ekonomiska eller personliga intressen i fisket. Och ren larv. Larv som på fisketur med Bård och Lars. Det kan inte ens jag se igenom och hitta något negativt att skriva om. Dessa grabbar är genier på ett sätt som ingen engelsk karpmetare i tweedkostym ommer i närheten av.

Jag vet att jag är cynisk, jag vet att jag är kluven. Jag både älskar och hatar att bli äldre. Älskar den sinnesro åren för med sig till mig. Hatar densamme eftersom det aldrig inträffar. Fiske såsom livet har ett bäst före datum. När den har gått ut, blicka inte bakåt, öppna inga gamla luckor utan håll siktet vid horisonten och ta dig framåt. Jag är smart som vet detta, men en idiot som inte följer rådet.

Och nästa helg är det fiskemässa med alla fantastiska nyheter som någon kan ta och stoppa upp någonstans eftersom det var bättre förr.. Tror jag?

Vad vill jag säga med detta då? Jo, det är inte bara i mitt huvud en ständig kamp pågår kring allt som händer i livet. Man måste lära sig att förstå att det som en gång var bra kommer alltid att vara bra. Det är inte böckerna eller branchen som ändras. Det är du själv som ändrar ditt synsätt kring den. Ibland växer man mentalt, tror man. Men all tillväxt är ej av godo. Men de som är unga idag har sina Lidmans och Engströms, och de har sina A passion for angling. Det måste vi acceptera och inte genast avfärda som skit. Det är där jag brister kring mina egna hjältar. Vill man hitta fel så gör man det.

Jag är gammal nog för att förstå detta, men inte gammal nog för att leva som jag lär..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s