Historien om ett företag som heter ABU: Del 6:

087

Måhända att förtiotalet hade varit en bra tid i abus historia. Men den skulle blekna i jämförelse vad femtiotalet skulle visa sig att bli. Man kom med tidlösa drag såsom hi-lo, toby och killer. Man lanserade ambassadeurrullen 1953, och man slog sig inte bara in i den internationella marknaden, man dominerade den. Femtiotalet inleddes även samarbetet med ett visst bolag som hette Garcia. Men det döljer sig även en del hemligheter i abus stolta beteshistoria. Kanske är de svenska klassikerna som atom, hi-lo samt killer inte så svenska som många tror.. Detta är ingenting vi idag pratar så värst högt om, och det gjorde man inte då heller. Vissa saker gör sig bäst i att inte nämnas. Speciellt i skrift. Men för en samlare är dessa hemligheter illa dolda..

TYLÖ-DRAGET

DSC_0723

Femtiotalet rivstartade med tylödraget. 1950 lanserades detta drag som kom att bli ett väldigt underskattat drag. Till formen var den lik tobydraget som skulle lanseras några år senare, men enligt många så simmade tylödraget långt bättre och kunde fiskas på flera olika djup tack vare sina många viktkombinationer.

 

Den kom som sagt i flera vikter, men längden var alltid densamme. 77mm. De första var märkta med endast TYLÖ-draget och hade typ 1 fjäll. Senare kom ordet (sweden) att hamna även på tylö-draget som de flesta andra drag när abu satsade på den internationella marknaden. Vikterna år 1950 var 17 och 20gram. Men draget skulle få flera vikter mellan 14 och 25 gram igenom de olika tidsperioderna. Tex 18-gramsvarianten var förmodligen exakt samma drag som den tidiga 17 grammaren, endast justerad till uns.

 

Att hitta spännande varianter av draget har visat sig väldigt svårt. De kom endast i standardfärgerna S,K,G,Z,S/K samt S/G. Exportversioner finns givetvis, men de är relativt vanliga. Och exportfärgen nummer ett var krom, så även hos tylödraget. Ett svenskt tylödrag i krom är väldigt svårt att hitta. Utomlands kallades den för TILLY. Jag lyckades dock efter många om och men hitta en ultratunn femgrammare som var något slags fabriksexperiment. Ett fint ex av ett tidigt ex i pappkartong kan ge närmare tusingen i samlarkretsar.

 

Givetvis kom tylö-draget att senare släppas i lillvariant på sju gram. Detta drag är enligt mig ett av de mest underskattade drag någonsin i världshistorien. Abus sjugramsdrag var i nästan samtliga fall superbra för all slags fisk och simmade gudomligt. Små skeddrag är idag nästan bortglömda om man inte råkar fiska efter ädelfisk.

 

GLIMMY

DSC_0099 (2)

1951 släpptes två nya drag. Abu/record var nu i storform. Efter Tylödraget så var det Tommy-dragets och mest av allt Glimmy-dragets tur att se dagens ljus. Hans Lidmans favoritdrag. Den var 90mm lång och kom först i två olika vikter. 38 samt 30gram. Sin kulhamrade yta skulle reflektera i vattnet, alltså glimma. Därav namnet.

DSC_0098 (2)

De första var märkta med RECORD och draget såldes ända till 1963. 38-grammaren var  något tung för vår fiskarnas smak och förvann efter ett fåtal år i produktion. Det är märkligt att abu valde just 30 och 38 gram som sina varianter. Ett lättare drag i 20-25gramsklassen hade säkerligen varit ett lämpligare val.

DSC_0229En bra bit in i framtiden kom sedan abuversionen med 12 och 18gr versionen, men då var magin över och draget förpassades till lagerhyllorna och realådorna.

DSC_0232

Plåttjockleken styrde givetvis dragens vikt, och ibland så stansades dragen ur fel plåt. Såna varianter är väldigt vanliga.

DSC_0278

Ett supertunt RECORD-märkt glimmydrag kan dock ge en bra peng på samlarmarknaden. De flesta udda versionerna härstammar från abutiden då personalen verkade ha mer eller mindre fria händer till att experimentera. Detta har tom uppmanats av företagsledningen enligt myten, men någonting säger mig att detta må vara en efterhandskonstruktion av sanningen. Men alldeles säkert är det iallafall att det trycktes en hel del skumma prylar på lunchrasterna i fabriken som inte sällan hamnade i de anställdas privata draglådor.

DSC_0275

Här ovan ett exemplar i runt 15 gram med recordlogga.

179

Glimmy kom som de flesta drag i standardfärgerna, men när färgen P (pärlemor) släpptes så fick även glimmy detta svåra färg. En glimmy i färgen P i pappkartong var en av de få drag jag aldrig hittade. Ett sånt i toppskick ger säkerligen 2000-3000kr. Även här så fick exportdragen färgen krom som abu satsade stort på. Svenskstämplade dragaskar med krom är ovanliga.

 

Givetvis så kom även glimmyn i sjugramsversionen 1952. Nedan kan du se skillnaden mellan krom och silver på bild 1. Bild två visar baksidan och hur de såg ut genom alla tider. Ett kanondrag som simmade och fiskade fint.

TOMMY-DRAGET

DSC_0750

Tommy samlanserades som nämnt med Glimmy, men den kom aldrig att få samma status. Även tommy kom med kulhamrad yta på framsidan. Den släpptes i standardfärgerna men kom att senare få färgerna krom samt P precis som Glimmy. Tommy kunde de första åren endast köpas i 70mm och 20 gram men släpptes efter några år i  18,  samt 26 mm med 75mm längd. Även en 26 grammare i 70mm såldes under ett par år.

DSC_0588

Baksidan hade det karakteristiska röda som så många drag från abu hade. Givetvis stämplades draget med record som var namnet abu använde för sina produkter. Dragets gång var lungt och den riktades för gäddfiskaren.

DSC_0749

Kromversionerna saknade oftast den röda färgen på baksidorna. Förmodligen så lossnade färgen lätt från ytan och då kunde man lika gärna låta bli att måla dessa. Detta löstes efter några år med ”redletter lures” som jag skall komma in på nästa avsnitt.

DSC_0751

Ovan, baksidan av ett krom-Tommy utan rödfärgen..

DSC_0297

Ett mycket tidigt ex av lill-tommy kunde ha dessa mod 1 fjäll som var grövre till snitten än de efterföljande fjällen. (se nedan)

DSC_0049 (2)

7-grammaren släpptes som alla andra först året efter (1952).

DSC_0050 (2)

Draget här ovan är ett abu-märkt drag och är ej tidtypiskt för kartongen. Den har ljusare rödfärg som är mer åt det orange hållet och har dessutom stålfjäderringar.

DSC_0492

Såhär såg orginalet ut med RECORD-logga och kopparringar.

DSC_1458

Att abu skulle ut i världen kunde man märka från 1951 och framåt. Dragen har inte längre typiska svåröversatta svenska namn utan namn som enkelt kan marknadsföras både här hemma som i staterna. Glimmy, Tommy, Facette,Flamingo, Joker, Toby och HI-Lo är bara några jag nämner som producerades under femtiotalet. Detta förenklade givetvis proceduren på verkstadsgolvet då även svenska drag kunde stämplas ”sweden” utan att någon reagerade. Dock så fick alla lill-varianter stämplas med ”little” om de skulle exporteras.

 

1967 var det sista året Tommy såldes i sverige, då under abuloggan. Den fanns kvar i hyllorna hos handlarna men saknades i napp och nytt vilket var ett säkert tecken på att man aldrig skulle se sitt favoritdrag i samma utformande igen. Alltsomoftast när ett drag gjorde comeback så hade abu på något märkligt sätt lyckats förstöra allt och dragen floppade. Dessa comebackdrag ogillar samlarna väldigt mycket och de är i det närmaste värdelösa i deras kretsar.

DSC_1457

De nästkommande åren skulle visa sig att bli de viktigaste i abus historia. Vi har gått händelserna lite i förväg med dessa sjugrams lillbeten som egentligen inte existerade innan just 1952. Sedan så kom de nya färgerna med lackfinish. Men 1956 skulle trots allt vara det största året någonsin i abus dragproduktion. Då lanserades de klassiska dragen.

Mer om det nästa gång…


2 reaktioner på ”Historien om ett företag som heter ABU: Del 6:

 1. Tjena!
  Super intressant läsning.
  Samlar själv på Abu fiske prylar och inser att jag bara skrapat på ytan.
  Hoppas på mera intressant läsning !!!
  Tackar

  Gilla

 2. Tja! Har inte planerat in något med abu i närmaste framtiden. Men håll koll. Rätt som det är så kanske den dyker upp. Då blir det om Hi-Lo, killer och Toby.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s