Semispecimen ”flyttar” och satsar på metet.

20170316_194403 - Kopia

Halloj!

Som ni vet så har jag länge velat fram och tillbaks mellan att skriva (blogga) och att lägga ner hela skiten. Det är dit alla bloggare förr eller senare hamnar om pengar inte är inblandat. Med det menar jag att man jobbar gratis. Mitt bloggande tar inte så mycket tid och jag behöver inte få betalt för det. Det är grundregeln. Jag bloggar för att jag älskar fiske, och då i synnerhet mete. Jag är heller ingen författare eller skribent utan en glad amatör med mina åsikter som jag framför. Man får som läsare det onda med det goda. Inte sällan paketerat på ett sätt som fiske oftast inte är paketerat i de stora skrifterna.

Det började smått och växte långt större än jag hade hoppats. Jag känner mig lite strypt i mitt språk när jag märker att allt fler ”över gränserna” börjat läsa Semispecimen. Men det får jag ta. Jag har i två år kört gratisvarianten av wordpress, vilket jag rekommenderar alla som har funderingar på att börja blogga. Smidigt, smart och framförallt gratis. Men det finns grader i helvetet. Nu har jag ungefär två procent av minnet kvar och då måste jag ta ett av tre beslut. 1, lägga ner hela skiten, 2, radera gamla bloggar eller 3, köpa mig en domän och på så sätt få det hela lite proffsigare och större. Alternativ ett och två är gratis, alternativ tre kostar mig en tusing om året.

Senast jag skrev om att radera bloggar så mötte jag på patrull, så det gick inte. Jag ser dessutom i mina insikter att de gamla bloggarna läses flitigt av nya besökare dagligen. jag vill dessutom skriva, jag tycker om det. Man träffar nytt folk, lär sig saker och förhoppningsvis så lär man även ut saker till de som är nybörjare inom mete. Vilket alltid varit syftet. Semispecimen ska vara ett fönster in i två helt vanliga metares fiske. Oförskönat, naket och ärligt.

Så jag valde att fortsätta.

Nu till saken. Ska jag ändå satsa på detta så tänker jag ändra på vissa saker. Först och främst så ska jag försöka göra det lite mer proffsigt. Vilket är ett ord som rullar väldigt illa på min tunga. Jag har fixat ett instagramkonto sedan en tid tillbaks. Den kommer att användas lite som ett informationskanal för småsaker som uppdateringar om pågåande fiske eller dyl. Bloggen kommer att fortsätta vara som den ungefär har varit med längre ”artiklar”. Jag gillar tex Luis Rasmussens blogg, men vill inte ha det stuket med små tips och trix på mitt blogg. Han gör det mycket bättre än vad jag gör dessutom. Nej, bloggen ska vara lite som en fisketidning med artiklar som man kan sjunka in i soffan eller passa på och läsa medans man sitter på dass.

Men jag vill samtidigt vara lite mer aktiv med små uppdateringar om tex tackel, vilket mäsk man använder för dagen, vilka beten och dofter vi använder och såna saker som är mer aktuella men kanske inte förtjänar ett blogginlägg. Så Semispecimen kommer från och med ikväll att finnas på facebook och snart börjas med att uppdateras med info. Det kommer dessutom att tryckas kläder och sånt som ska lottas ut då och då. Jag har fixat en grym logga som jag gillar, dock inte den ni ser här ovan.

Men det är inte för att göra reklam för mig själv jag skriver detta. Jag har en tanke jag länge surrat på. Jag skulle vilja ha en sida där allt, och då menar jag allt med mete är samlat. Bloggar, reklam, nyheter, tips, videos och allt det gamla vanliga som folk inifrån lägger upp. Mete är jävligt smalt i sverige, vad kan vi vara, 200 pers som metar i någon omfattning? Och de flesta håller sig dessutom på sin kant. Att lyfta upp metet borde därför ligga i allas intresse om vi vill ha den kvar? Det låter löjligt, men medelåldern inom metet är högt och eldsjälarna väldigt få. Det räcker att två-tre butiker lägger ner och tre fyra slutar att blogga, och då finns inget kvar. Typ..

Jag får en hel del mejl med frågor som ligger på två olika nivåer. Den över mig som jag inte förstår mig på, och sedan från väldigt unga nybörjare som frågar om de mest basic sakerna man kan föreställa sig. Så det finns en viss återväxt, men vi måste ta hand om dem.

Men allt detta finns ju redan på facebook? Ja, men det är otroligt lojt organiserat. Ingen driver på och ingen vill börja med att göra någonting kul.

Jag vill se en sida där folk tar ett kort på sin rigg och postar. Filmar en snutt av omgivningen eller en snutt av sin drill eller pose med fisken. Om 20 personer gör det samma fredagkväll så bildas det snack mellan människor genom facebook. Om någon ser en bra filmsnutt på youtube så upp med den. Om man ser reklam för metesaker så upp med dem, vi köper ju alla saker iallafall. Dela dela dela. Sedan, lotta ut lite småsaker, kom med tävlingar och utmaningar. Första som fångar en sutare på en röd boilie vinner. Vad fan som helst. Dela varandras bloggar, och tipsa om bra meteartiklar i de senaste fiskeblaskorna. Det måste finnas tusen saker att göra om vi vill? Hur många länkar kan man samla till olika metesjöar, ja bara fantasin sätter gränserna.

Jag kan gott tänka mig att sponsra med något pris för tex den mest lajkade bilden under månaden som gått och sedan så får någon annan bjuda på något månaden efter? Allt meterelaterat givetvis. Skapa meteträff någonstans? Vad fan, vi är väl alla måna om att göra en liten satsning på detta? Jag kan ta på mig att försöka organisera upp detta så gott jag kan, blir det bra så får givetvis andra hjälpa till.

Jag är redo att ge detta en ärlig chans, men då måste alla som är med bidra med något. Jag har offrat två års bloggande på att lyfta metet, många andra har gjort bra mycket mer än så. Men alla på sin egen kant givetvis.. Hur många kan vi få med? Kan vi samla ihop alla bloggar, butiker, metare och poddare under samma flagg?

Kan inte vi metare lyckas med en såhär simpel uppgift så vet jag fan om det längre är värt att kämpa vidare för min del. Jag ställer ett konkret krav på er som läser detta. Det måste ligga i allas intresse att dels bevara detta för kommande generation, men mest för att göra det till något som ens verkar måttligt roligt för en som kunde tänka sig att ge metandet en chans. Blir vi ens 100 hängivna medlemmar som lägger ut två bilder i veckan så blir det ett jävla drag i slutändan. Alla här äger väl en smartphone?

PS: sidan behöver givetvis inte heta semispecimen. Huvudsaken är att man gör om och gör rätt.

Vad tror ni?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s