Preppa dina beten:

20170318_101154

Idag skulle jag egentligen meta efter mört. Men efter att ha övervägt med smhi så bestämde jag ändå att flytta det tills imorgon. Förmodligen fel beslut att ta, men ett jag får leva med.

I brist på mete så knallade jag ner till mitt lilla meteförråd för att checka läget. Det var en sorglig syn med hyllor som gapar halvtomma. Vårens inköp ligger fortfarande i framtiden och det som är kvar från förra året får användas till vårfisket.

Men det man har kvar i form av beten och boosters från ifjol kan man faktiskt med fördel preppa till årets säsong. Jag tänker mest boilies här, men även andra hårda beten fungerar givetvis.

20170318_102407

När jag rotade bland sakerna så hittade jag två burkar med krokboilies som legat sedan förra våren. Att få sina beten maximalt boostade kräver lite pussel. Jag ska förklara det lite mer ingående senare. Men dessa har inte fått den omsorgen. De har en gång boostats och sedan glömts bort längst ner i min fiskeväska. Du kan se på dom gula att det finns ansamlingar av boosterämnen i delarna som legat mot burken. Så blir det när man inte vänder på sina beten. Jag stoppade ner dom i ett vattenglas för att se hur mycket av det lilla som finns kvar såhär ett år efteråt.. Resultatet får ni i slutet.

20170318_102338

HUR, NÄR, VARFÖR?

20170318_102036

Varför boostar man ett bete som redan har både färg och lukt? Ska man inte kunna öppna ett paket med beten och fiska med dem som de är? Jo, absolut. Det behöver inte ens vara boilies du metar med, det funkar även med plastkulor som ser ut som boilies. Det är kalla fakta. Plastbeten fungerar mycket fint, och jag har förmodligen fångat lika mycket eller mer med plastbeten än just boilies. Men det folk ibland glömmer är i vilket sammanhang man fiskat med sina plastbeten med. Över en mäskplats med mycket mat eller mot fiskar som är på stöten och ativt äter så fungerar plastbeten bra. Men beten som lagts utanför mäskplatsen, eller bonus spön under trän eller andra spots, ja där vill jag nog ha ett riktigt bete. Jag fiskar oftast dessa boostade boilies med ett pva-bag med lite mäsk och lite boilies i. Då vill man ha lite extra attraktion.

Dessutom så är boosters ett bra alternativ till att byta dofter mellan kasten utan att behöva släpa med sig en lagerhylla med boiliespåsar med sig. Boosters byter även färg på boilien och kan på så sätt få ditt bete att sticka ut lite extra, eller tvärtom.

Just denna artikel ska handla om att boosta med Kordas GOO. Jag har handlat på mig både boilies och nya goon redan förra månaden, men har inte hunnit hämta hem dem. Därför så kör jag med förra årets boilies och goon.

20170318_102616

Här ser ni två exempel på hur boosters anfaller en boilie. Den vita boilien har fått ett tunt lager med tjockare goo (power smoke) endast en gång, och sedan lämnats. Den sega, tjocka boostern tränger sig inte igenom boilien märkbart mycket. Den undre är en av de gula jag har boostat med bait smoke (mellantunna goon) en gång och sedan glömt bort utan att tillsätta något eller ens snurra på burken. Den sidan av boilien som legat mot burken och fått en extra ansamling goo på sig har trängt igenom in i boilien på ett fint sätt. Så beroende av dels boosterns egenskaper och dels din vilja av att aktivt jobba med dina beten bestämmer hur mycket doft du får i dessa.

Det som är bra med just goo är att de har tre olika varianter av boost. Supreme är den tunna som penetrerar dina boilies rakt in i kärnan om du så vill. Bait smoke är en mellantjock som både går in, men som även släpper ut det där häftiga molnet av doft i vattnet. Grejen med molnet är att den har färg, och därför så ser du som fiskare den. Jag tror att de flesta boosters och dips har denna moln i någon form, men den är osynlig och därför svårtolkad för oss på stranden. Med goo så ser du molnet själv med egna ögon och detta i sin tur gör boostandet lite enklare. Sedan så har vi power smoke. Den ska du smörja på när du sätter dig vid spöna, eller innan utkast. Den har den tjocka sirapiga konsistensen som gör ett jättemoln av doft. Denna kör jag ibland, när jag vill verkligen göra reklam för mitt bete. Den är kanske inte lika lämpad att bossta dina beten med månader i förväg..

20170318_102833

Jag valde ut tre olika boilies med lite olika smak, men viktigare ändå, olika färg. En röd, en gul och en oreange. Alla i söta smaker (nypon, tutti frutti och ananas). Likaså valde jag ut tre söta dofter av goo. (coconut, raspberry plume och strawberry). Jag blandade i tre olika burkar med olika färger av boilies och gav dem sedan lite olika goon.

20170318_102921

En burk fick både coconut och strawberry. Goon går utmärkt att mixa ihop..

20170318_103059

Det är fantastiskt lite som behövs för att få önskad effekt. Skaka sedan burken och slutresultatet borde bli något likt såhär.. (nedan)

20170318_103218

Sedan är det bara att stänga locket och låta dom dra sig. Nån gång då och då får man kolla om goon sugits in och sedan så är det bara att boosta mer (om man vill). Ju mer du trycker i desto längre doftande bete får du. Mängden goo bestämmer även färgen på dina boilies. Vita boilies med röd supremegoo blir häftigt rosa tex.

20170318_103835

Som ni vet så kör jag oftast med röd boilie, så denna gång använde jag mig av rödtoniga goon. Men som gula boilies blir inte klarröda av ett lager rött goo. Dom blir lite nötfärgade skulle jag påstå. Så om ni har krav på olika färger, använd dels vita boilies som man kan färga med hjälp av goon, eller så köper ni boilies i de färger ni vill och använder ett goo som inte färgar.

20170318_103943

Hur var det med dom bortglömda boiliesen jag snackade om? Fem minuter senare så såg det ut såhär. Kom ihåg, detta med boilies som legat i en burk ett år och endast fått ett lager goo på sig.

Just färgen som släpps ut gör det enkelt för oss fiskare att se konkreta resultat av boostern. Jag är övertygad att de flesta dippen och ämnen agerar likadant. Men med goo så kan du följa processen och lära dig lite mer om hur ämnen sugs i och släpps ut. Det är inte lika stor risk för överboostning heller när man lär sig mängden man bör använda. dessa ämnen är inte gratis och man vill ju helst köpa på sig ett antal smaker och färger. Då är det bra om man inte pressar i hela flaskan i onödan. Jag tror att en flaska goo går på runt 149kr eller så. Men den räcker jävligt länge om man använder den rätt.

Imorgon fiskar vi mört, höres då!

Tomba

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s