SWEDISH ANGLERS:

 

 

fghfgh

Halloj!

Oftast när jag skriver i min blogg så har jag ingenting av någon större vikt att förmedla. Några tankar och lite utfyllnad i brist på något vettigt att skriva om är väl det som jag lyckas knåpa ihop. Men förhoppningsvis så har jag någonting stort att komma med denna gång.

Allt sedan jag började blogga och blev lite mer insyltad i detta med metevärlden så förstod jag snabbt att det saknades någonting. Kanske hade jag levt i en bubbla av att allt var som vanligt och att mete kanske inte var något sådär värst populärt. Antalet artiklar som riktas åt oss inbitna metare var och är nära nog noll. Men bloggen blev snart populär. Populär på ett sätt jag aldrig hade lyckats föreställa mig. Det är både nybörjare och gamla rävar som läser och skickar beröm och klagomål. Varje dag så hittar nya läsare till bloggen. Allt detta är ju givetvis fantastiskt kul för mig. Men det är lika sorgligt för metet på ett sätt. Det finns ett sug därute, och det finns ett enormt tomrum att fylla.

Semispecimen kommer aldrig att göra det.

Jag fick en idé. Varför inte samla allt som rör mete på en och samma plats? En plats där semispecimen kan vara en mikroskopisk del av det stora hela. Det är här jag lämnar semispecimen och går vidare..

Jag kan inte göra något sånt här ensam, funderade jag för mig själv. Så jag tog kontakt med ensamvargen som drivit sin blogg pararellt med mitt. Hans approach är dessutom väldigt saklig och seriös. Något jag inte alltid är världsmästare på. Så jag messade honom och berättade om mina funderingar. Han hakade på direkt. En simpel tanke. Ett community för metare, av metare. Väldigt simpelt.

Vad ska den innehålla? Allt som rör mete, väldigt simpelt.

Vad menas med allt? Jo, en facebooksida där alla kan posta sina fångster och snacka mete. Sedan så kommer vi som är admins att dela ut reklam vi väljer ut som intressant. Så alla ska ha tillgång till vad som finns därute, var man kan köpa det, och om det finns bra priser på tex mäsk, beten eller spön hos olika butiker. Det ska testas grejer och recenceras, och det kommer att lottas ut grejor. Inte bara svenska butiker och fabrikatörer, utan även utländska. Nästan alla har tackat ja att medverka. Så där bygger vi upp en plattform för den biten, för alla behöver väl ha grejor och information. För att vara övertydlig. Vi gör detta gratis, ingen betalar oss någonting och vi betalar ingen.

Sedan så har vi börjat att göra intervjuer med kända meteprofiler. Vi ska skriva artiklar baserat på dessa intervjuer och försöka ha en viss intressant nich på det hela. Rota fram något sånt som man sällan får läsa om. Dessa artiklar delas ut som länkar till vår wordpressida där alla ska kunna läsa dom. Vi börjar med en intervju med Luis Rasmussen. Bara det var nästan overkligt för mig att få göra. Christian fick till en intervju med Martin Bowler, vilket är ungefär lika overkligt.

Ett annat segment heter 12 snabba frågor till meteprofiler. Det är precis som det låter, tolv frågor till kända fiskepersonligheter. Dessa kommer ut på veckobasis. Och kommer att innehålla väldigt stora namn inom metet. Det har varit så grymt jävla roligt att förstå att svenska fiskeprofiler väldigt osjälviskt bjudit på sig själva och ställt upp på detta. INGEN har tackat nej!

Det blir även artiklar om aktuella fångster där vi ska försöka luska fram storyn bakom fångsten medans den är aktuell. Ingen liten notis, utan någonting läsbart för er där ute.

Vi kommer att dela ut blogginlägg, både från utlandet och från sverige. Ni ska dela era bloggar så länge dom handlar om mete. Ni kommer förmodligen att få en större portal att synas än någonsin förr!

Bokrecensioner kommer att komma, samma med film. Bara det skrivs och filmas.

Givetvis så kommer vi ha alla sociala medierna till hands som feijan och instagram etc. Målet är att nå utomlands och binda till sig utländska metare till vårat nät genom just bloggar och communitys. Vi börjar i grannlandet Finland. Har precis idag skrivit klart ett långt reportage om den finska metescenen som kommer att öppna många ögon här i sverige. Det kommer att länkas till filmer och hemsidor där som förhoppningsvis leder till att metet sprids ännu mer. Finns det någon som vet vad som händer i tex norge eller danmark, kontakta oss så skriver vi artiklar om det!

Vad mer? Ja tips och trix, samt predatorbiten givetvis. Gästskribenter är kontaktade och några profiler är redan klara.

Tanken är att vi startar detta, sen tar ni över. Vi är ingenting utan er som läser, och ni som läser har ingenting om vi inte tillsammans skapar en plats för metet att synas. Ni ska bidra med era bilder, bloggar och kunnande, vi ser sedan till att hålla det hela under kontrollerade former och fyller på med resten.

Passion för mete, facebookgruppen där Christian är grundare och admin kommer att läggas ner och ersättas med detta. Dels för att vi inte ska ha en döperiod under tiden vi jobbar med detta, och dels för en massa andra praktiska orsaker såsom inställningar och utformning. Har ni gillat den sidan så kommer ni garanterat att gilla det nya.

Allt detta (och mycket mer) har Christian skrivit på Svenska som alla förstår. Till skillnad från mig som hade en svag tvåa när svenskakursen sammanfattades efter gymnasiet. En form av ”officiell förklaring”. Den kan läsas lite längre ner.

Semispecimen då? Jo, jag kommer att blogga, och bidra med mina bloggar på sidan. Just jävlar, vi kommer ju att heta Swedish Anglers. Höll på att glömma.. Det blir nästan uteslutande storys och om vårt fiske på semispecimen i framtiden. Jag kommer att lägga lite mer krut på att skriva ordentliga seriösa artiklar och göra intervjuer åt swedish anglers istället. Jag tror att det är mycket bättre att göra på det sättet. Kanske lite mer sällan, men större och mycket bättre artiklar.

Nej, nu har jag babblat färdigt. Det finns mycket mer att skriva, men vi tar det senare. Läs här nedan så förstår ni varför Christian fick jobbet att skriva den ”officiella förklaringen” och inte jag 🙂

Vi syns väldigt snart!

 

Här kommer en ”officiell” förklaring på vad det är vi jobbat med.

Efter det kommer lite egna tankar med kring metet i Sverige idag.

Metet är idag litet och inte särskilt synligt inom svenskt sportfiske och vi båda kände att något måste göras. Så vi bestämde oss för att starta upp ett projekt ihop och få med så många som möjligt på den här resan. Både branschfolk, media, sportfiskeprofiler och såklart alla som metar eller vill börja meta.
Detta för att vi vill göra metet synligare inom det svenska sportfisket och för att få fler att börja meta!

Vi saknade också en plattform dit alla som gillar mete kan gå till för att få information om till exempel nyheter inom branschen, nya artiklar, bloggar och annan intressant och rolig meteinformation. Men man skulle även kunna ställa frågor, skapa intressanta diskussioner, dela foton och videos från sitt egna fiske.

Så vi har startat Swedish Anglers – Ett mete community av metare för metare!

Så om ungefär en vecka kommer det finnas en hemsida där vi bland annat kommer publicera guider till de som är nya inom metet, intervjuer med både svenska och utländska sportfiskare, recensioner av produkter och duktiga gästskribenter!
Vi kommer också starta upp en Facebook grupp där man får gå med och ställa frågor, dela med sig av sitt egna mete, ladda upp bilder och videos, skapa ämnen som kan diskuteras av likasinnade. Helt enkelt en trevlig mötesplats!  
Men vi kommer även dela nyheter och information från branschen i gruppen, tips på bloggar och blogginlägg, Youtube tips m.m. Det kommer också hållas roliga tävlingar med fina priser.
Vi vill som sagt samla allt på ett ställe för metare av metare!
Sen kommer det också finnas en Facebook sida och ett Instagramkonto, men mer information om det kommer senare.

Med det sagt så tänkte jag skriva lite kring mina egna tankar om metet i Sverige och vad vi kanske kan lyckas med, tillsammans, alla som på något vis gillar metet eller sportfisket i allmänhet!

Metet är som sagt inte särskilt stort i Sverige men för den delen tycker inte jag att det ska vara näst intill osynligt inom det svenska sportfisket!
Oftast dyker det upp en eller ett par artiklar i början av sommaren med ”så metar du sutaren” i någon av fisketidningarna. Det är kanon för de som vill prova på, absolut!
Men för oss som redan vet hur du metar sutare, vad finns det till oss?
Knappt något skulle jag säga, tyvärr!

När det blir svenskt rekord på säg ruda dyker det upp en liten notis. Men inte mycket mer. Varför blir det ingen längre intervju eller en större artikel från fångstmannen om hur det gick till när han/hon fångade denna bjässe? Det hade jag velat läsa!
Jag gillar inte att jämföra fiskemetoder och arter, men för att visa lite skillnad ska jag göra det ändå.
När det svenska gäddrekordet slogs, (ja jag vet det är absolut inte rättvist) dök det upp filmer på Youtube, intervjuer med fångstmannen, det gjordes också en otroligt läcker trämodell av gäddan som avtäcktes på årets Sportfiskemässa och SVT uppmärksammade det! Helt galet stort!
Nu säger jag inte att SVT ska uppmärksamma ett nytt svenskt rudarekord, fast det hade varit lite fräckt! Men sådan är tyvärr skillnaden.
SVT kontra en notis… Igen, ingen rättvis jämförelse från mig själv och jag vet att spinnfisket efter predatorer är riktigt stort idag, metet är litet… Men ändå!

Vad är det mer för skillnad mellan spinnfisket och metet?
Hur kommer det sig att spinnfisket får synas så mycket mer? Kan det vara så att personerna i spinnfiskebranschen har varit riktigt smarta? Antagligen!
Vad jag tror så har de gått ihop och gjort ett rejält jobb tillsammans, och de har gjort det riktigt bra för idag syns verkligen sportfisket och framförallt spinnfisket efter gädda och abborre! Sen promotar de självklart sina egna prylar men de har en hälsosam konkurrens för att fortsätta hålla det synligt och ser till att det hela tiden växer.

Inom metet finns det inte så många aktörer tyvärr och de som finns har inte riktigt samma förutsättningar. Så de sliter på, var och en för sig… Men tänk om vi kan börja samla ihop dem? Butiker, återförsäljare och tillverkare som är synliga tillsammans även inom metet om än i en liten skala så kan det kanske vara en start på något större…

Det känns även som metet har fått lite mer plats inom det Svenska sportfisket den senaste tiden.

Framförallt predatormetet med deadbaits.
I 2017 års napp och nytt finns det en väldigt bra artikel om deadbait mete av Oscar Trowald som är en mycket duktig predatormetare! Det här tycker jag är riktigt roligt att ABU väljer att ta med en sådan artikel då det är marknadsledande inom mycket och är en väldigt stor aktör inom sportfisket. Så visar de upp metet så är det ju verkligen positivt och det blir väldigt synligt!

Så jag tror och hoppas att det jag och Tomba har jobbat på även ska bidra till att göra metet synligare för den bredare massan av sportfiskare i Sverige. För det känns som det ligger rätt i tiden, metet är på väg tillbaka inom det svenska sportfisket!
Har du som läser det här något tips eller en tanke som kanske kan hjälp antingen oss eller metet på något vis, hör av dig!

Tomba & Christian.


6 reaktioner på ”SWEDISH ANGLERS:

 1. Lite orolig blir man. Har alltid gillat gåmotströmmen känslan som i ”ta av er tröjorna” inlägget eller ”vad är en stor fisk” eller vad det hette. En rösr som saknades mitt i all reklam och vetbästhysteri som råder, som fattar att en rigg är helst en lina en knut och en krok.
  Men jag kommer följa och hoppas på att känslan och klangen lever kvar. All lycka!

  Liked by 1 person

  1. Ja, kan förstå den oron om man gillar den lite mer obskyra delen av semispecimen. Den kommer att finnas kvar dock. Tanken är att bygga en starkare plattform att stå på istället för att alla ska spreta åt var sitt håll. Semispecimen kommer att vara där precis som vanligt med en massa humor och elände. Men förhoppningsvis så kan vi samla allt och alla under samma träd så man slipper googla på tusen olika sidor. Det är ju tanken först och främst. Att vi har reklam beror dels på att man kan se vad som händer, men dels att man kan lotta ut lite prylar. Jag är fortfarande precis lika fri med min blogg som alltid och givetvis osponsrad. Så jag kommer inte stå i någon sponsortröja😀. Någonstans så behövs metet att lyftas upp, det är det enda syftet. Semispecimen kommer att vara precis som alltid, men swedish anglers låter mig göra lite saker jag aldrig kunnat göra med bloggen. Det är jävligt grymt att du är orolig, då vet jag att jag ska hålla stilen!

   Gilla

  1. Det kommer att bli bra grejer där hoppas vi. Dom där meteartiklarna som man annars aldrig längre får i tidningarna ska vi försöka få med där. Plus en massa annat gött!

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s