En kväll vid Flian:

20170722_054944

Det surrar till i fickan, Ronnie Mob står det på skärmen, jag svarar. -Jag har köpt lite karpmeteprylar, ska du med och hämta dem, hör jag i andra änden. -Vart, vad för grejor? -En jävla massa grejer, fick billigt, 7000kr, Lidköping. -När åker vi? -Hämtar dig vid trehugget. -Perfekt, jag fixar mäsk och googlar upp nåt vatten att meta i. Jag kastar upp en fråga på nätet. Flian får jag till svar, skickar PM. Flian, ja just jävlar. Dit måste vi. Undrar hur det ser ut där?

20170722_055201

Mikael skickar ett par meddelanden till mig. Tipsar frikostligt om platser och hur man hittar dit, var fiskekort köpes etc. Vilken snubbe! Tänk om det alltid vore så här smidigt.

En stund senare kommer Ronnie, vi vänder kosan mot Lidköping.

Nån timme senare är vi framme hos snubben som sålt Ronnie grejorna. En riktigt trevlig kille, vi snackar fiske och lastar grejorna i bilen. Det är sjuka mängder prylar. Spön, rullar, spöbags, rodpod, stol, bivvy, larm, kassar med beten, en stor väska fullpackad med allt man kan önska sig och lite till. Jag blickar avundsjukt på sakerna. Ronnie har precis gjort sitt livs köp.. Det blir oroväckande trångt i bilen, och då har vi ändå inte handlat maten ännu..

20170721_231139

Vid en icabutik i Lidköping fyller vi de sista kubikcentrimetrarna av BMW:n och åker äntligen mot flian. Vi tror att vi passerar skara, men är inte helt säkra. -Här bor ju Bert Karlsson, såg han på arga snickaren. -Bodde ovanligt vanligt. Typ ett sånt där hus, säger Ronnie och pekar på en rad av bruna villor. -Jag tror att han tagit på sig ett renoveringsjobb, sen ringt till arga snickaren och fått någon annans hus renoverat. -Bara att skicka fakturan. -Mmm, vore ju inte helt olikt honom, han e ju smart den jäveln.. En vägskylt vi passerar visar var sommarland ligger, ännu ett Bertprojekt..

Vi svänger av enligt instruktion till en grusväg, här ska stället vara. Och mycket riktigt, efter en kort stund så är vi framme. Vi köper fiskekort. 40kr var. Killen i kassan är en gammal metare, tipsar oss var vi kan hitta idarna och färnorna. -Det är något som inte stämmer, folk kan inte vara såhär trevliga? I Eskilstuna hade man inte fått varken hjälp eller tips. -Det här känns ovant, säger jag till Ronnie. — -Ja, det är helt stört..

DSC_0245

Vi tar med oss våra grejor och vandrar mot ån. Skogen ser ut att vara hämtad direkt ur en sagobok. Det är nästan för vackert. Men efter ett par hundra meter så förbyts naturen, skogen tar slut och vi går nu i en kohage. Ån smalnar av och liknar nu mest ett dike. Det är inte något fel på det, men det var inte detta vi hade förväntat oss. -Jävlar vad smal ån var, 2-3meter bred? -Är detta Flian? -Tydligen? Vi fortsätter att gå. Vi möts av en bro och knallar över till andra sidan. Här börjar skogen igen och ån blir bredare. -Är detta stället killen i kassan tipsade om? -Jadu, svarar Ronnie, skitsamma, vi börjar här. Det är olidligt varmt, mygg överallt. Vi knäcker varsin öl och riggar grejorna. Ett bottenmete och ett för flytbröd. Ronnie tar platsen uppströms, jag stannar kvar. När jag slänger i bottenmetet ser jag att ån är 30cm djup. -Hmm, detta blir svårt? Jag vevar in bottenmetet med detsamma och tar fram påsen med bröd. Jag slänger i några bitar som strömmen tar tag i och börjar föra med sig. Men ingenting händer så långt ögat kan se. Jag slänger i några till, men fortfarande dött.. Ronnie verkar ha samma problem. Det skulle ligga nån hölja här, detta kan inte vara höljan? Vattnet är färgat, så vi tog detta för höljan inser jag. Men skitsamma, jag vill ju fiska där jag tycker det ser bra ut. Men helst så vill man ju ha åtminstone en meter med vatten.. Jag bestämmer mig att gå nedströms för att se hur det verkar bakom kröken. Jag tar fram påsen med bröd och kastar i några bitar jag kan följa efter medans jag spanar. I samma sekund skrämmer jag en stor fisk från strandkanten. Jag hinner bara tänka på att svära när fisken vänder och suger i sig brödbiten jag precis kastat. Jag tar fram spöet, sätter på en brödbit och svingar i den. Fem sekunder senare kommer en stor id och suger i sig brödet. En odramtisk drill senare så står jag där med en stor id i håven. En konstig känsla infinner sig. Detta var jag inte med på.. Vi väger fisken som är mycket ryggbred med en stor hängande, men tom mage. Vågen visar nytt PB med några gram. Det var som fan!

DSC_0252

Ibland så förtjänar man fan inte sina pb;n konstaterar jag lite surt..

DSC_0262

Vi fortsätter neråt efter att ha dömt ut stället där man för en minut sedan precis returnerat den största id man sett. Nu är inte vi så vana med idar, men ändå.

Nästa ställe ser mer lovande ut. En forsnacke. Fortfarande lika grunt, men vi och fisken är båda mer skyddade här. En brödbit försvinner i en idgap och Ronnie ställer sig i position för att ta den.

DSC_0268

Iden, eller färnan vägrar att ta. Så vi fortsätter nedströms. Senare samma kväll återkommer jag till platsen. Jag ser fisken vända under brödbitarna två gånger. Den är stor, betydligt större än den jag fick. Men jag lyckas inte att lura den.

Efter många om och men och ställen som ser fina ut men inte ger några fiskar hittar vi det som skall vara höljan. Ronnie börjar bottenmeta medans jag fortsätter med flytbrödet. En större fisk vid strandkanten tar några bitar från ytan, men låter sig inte luras. Så jag glider neråt.

När ån återigen smalnat till tre-fyra meter i bredd så hittar jag en id bakom en sten. Jag lurar den till att hugga en av mina brödbitar och håvar den efter en kort drill. Jag har ingen våg med mig, men fisken ser ut att väga kring 2300gram. Jag fotar lite snabbt med mobilen och släpper i den igen. Denna fisk kändes betydligt mer rättvis..

20170721_212859.jpg

Jag börjar känna mig nöjd. man får inte begära för mycket. Jag inser snart att förutsättningarna är bland de sämsta tänkbara. Lågt vatten, varmt och ljust. Fiskarna är skygga och utspridda. Visst vill jag ha tunga fina fiskar, men just ikväll så kvittar det. Det är naturskönt, varmt och trevligt. Återigen så är vi ensamma vid vattnet. En gång har jag mött en annan metare i hela mitt liv. Det var i Ursjön för några år sen. Vi är alltid ensamma, kan det vara att vi fiskar rätt vatten vid fel tidpunkt? Förmodligen.. Vår styrka, eller svaghet, hur man nu ser på saken, sitter i att vi inte är så kåta på de extra grammen en fisk innan lek väger. Får jag välja mellan att vara ensam vid en fin å på bästa sändningstid och få fiskar som väger något hekto mindre, istället för att köa till platser under obekväma kyliga aprilkvällar så väljer jag det förstnämda. Men det är jag det. Jag glider tillbaks till Ronnie. Han kämpar på med feedermetet.

20170722_071232

Jag sätter mig strax nedströms om honom. Har ingen stol med mig. Den är på ett gig med Lars Demian, lång historia, orkar inte förklara.. Så jag får sitta på marken. Det funkar det med. Jag tar feedern, fyller den med mäsk och krokar på en räka. Men ingenting speciellt händer för mig. Ronnie drar en mindre id och ett par kräftor. Det får avsluta kvällen..

DSC_0271

Vi slår upp det nyinöpta bivvyt på ett fält. Kokar korv och rotar i väskan han köpt med detaljerna. Riggar, krokar, ja allt du kan tänka dig i karpfiskeväg. -Nu har du karpgrejor livet ut, säger jag. -Ska du börja meta karp? -Nä.. -Vad ska du ha grejorna till? -Inte fan vet jag, det var billigt.. bra att ha. Jag instämmer.

20170721_222543

Vi sover i tre timmar. Bekvämlighetsfaktorn i tältet utan säng och kudde är sådär. Men det får gå. Vid fyratiden smyger vi tillbaks till ån för några timmars nötande i höljan. Vi ser inga fiskar, vi fångar inga fiskar heller. Det är inte hela världen.

20170722_071244

Vi packar våra grejor och åker hem. Det känns skumt. Flian var allt jag inte förväntade mig. Mycket vackrare, mycket mer intimt. Men även svårare. Svårt är bra. Ån är 75km långt enligt wikipedia, vad såg vi, tre kilometer? Sen har vi Lidan där flian rinner ut. Hur bra kan det vara? Man inser snart att Eskilstunaån inte är något vidare bra ställe att meta i. Jag är avundsjuk.

Vi beslutar oss för att återkomma nästa år. Flian gav mersmak!

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s