Om en vän.

DSC_0427 (2)

Alkohol är en drog. Den splittrar familjer, den dödar och den står för mycket ondska och elände. Men den har även positiva effekter. Den skapar självförtroende och tar bort rädslan. Den får dig att säga de ord du aldrig skulle ens komma på tanken att säga. Ofta till kvinnor. Ibland leder den till sex, ibland inte. Men huvudsaken är att den får dig att försöka. Sanningen kommer endast från barn och ur de drucknas mun sägs det. Och nog så finns det en sanning där. De komiska effekterna av alkoholöverskott syns på youtube och t-shirts för oss alla att skratta åt. Vi blir glada av alkohol, det är kalla fakta. Värre med droger. De skrattar man inte åt. Drogerna är inte en del av den nordiska kulturen. Vi kan ej relatera till det. Och tur är väl det. Superglue won´t keep families together som man säger. Det är inte heller så vanligt att man fiskar under ett LSD-rus eller röker ner sig vid strandkanten. Åtminstone så skyltar inte folk med det. Men ett par öl däremot. Det förstärker upplevelsen. Det är en njutning, en accepterad sådan.

DSC_0220 (2)

Vi är män, vi snusar, röker och dricker. Men det är inte det viktiga här. Det som är relevant är att vi är stolta över det. Slå upp facebook en fredagkväll och räkna hur många bilder ni hittar på ölburkar, whiskeyglas eller groggar. Men aldrig vin. Vin är lite semi-bögigt. Säg den man som postar en bild på ett vinglas? Då haglar kommentarerna. -Jaså, är du på bögklubb ikväll, eller, -dricker du saft? Öl är macho, men inga jävla specialöl. Så kallade bögöl som ipa, stout och vad dom heter. Ja, ni fattar. En riktig man är straight som fan, dricker öl ur burk, snusar och har sanna vänner som inte vill umgås med dig, så du får lägga ut det på facebook istället. Inte sällan får du svar av likasinnade som postar en bild på smuggelölet i din tråd. Två timmar senare så kommer låtarna. Det börjar med lite komiska grejeor, typ ABBA eller vikingarna. Ju längre kvällen lider i ensamhet desto mer aggressiv blir musiken man postar på sin sida. Oftast slutar det med nån rasisitisk dänga.

Men det är lungt. Ingen dömer ut en industriarbetare som efter en hård (nåja) vecka på det kalla verkstadsgolvet vill slappna av lite. Vi har alla dessa vänner. Men vi gillar dom iallafall.

Vi fiskare är inte speciellt mycket bättre. Det roliga är att man kan nästan skugga fram alkoholmissbruket från de olika arterna man är ute efter. Jag ska förklara.

FINSPRITSMISSBRUKARNA:

I den här kategorin tillhör fjällfiskarna. Flugfiskare som dricker fina spritdrycker ur träkåsor. Sprit är potent, väger lite och kan med fördel släpas med till fjällvandringar. Den fina (dyra) drycken är ett utmärkt sätt att dölja det eskalerande missbruket. Ju finare vätskan är, ja desto mindre är risken att det skall uppfattas som alkit. Lite som vitt vin. Orsaker för en sup kan vara så triviala som att man är framme efter en strapats, en paus i strapatsen, innan tältet är rest, och efter att man rest tältet. Så har du dom lite mer givna orsakerna. Efter fångad fisk, före, efter och under maten, samt när man blickar ut över fjällen i ett försök att framstå som djup.. Ofta höginkomsttagare och sk. etniska svenskar.

FULSPRITSMISSBRUKARNA:

Med fulsprit menas all sprit som är billigare än 200kr för en sjuttis. Ofta smuggel eller hembränt. I denna kategori hittar vi gärna polska och ryska gästarbetare. Men förutom dem så har vi även en och annan finne. Individerna i denna kategori håller drycken betydligt högre än själva fisket. Fångar man något så är det enbart en bonus. Inte sällan så bonkas allt och slängs i en buske där även de tomma flaskorna till slut hamnar. Oftare än inte svartjobbare.

GÄDDFISKARNA:

Denna kategori är väldigt polariserad. Vi har dessa High-End fiskare med fina båtar och elmotorer. Dessa är nästan alltid nyktra på sjön och uppfattas av gemene man som bögar. En riktig gäddfiskare som kör haspel, gärna av modellen cardinal, skeddrag och spinnare. Båten är alltid dålig och flytväst använder man inte eftersom man är straight. Dessa människor är ofta blandmissbrukare. Drycker som passar till denna aktivitet är öl i halvlitersburkar, renat eller explorer, samt strårom 80. Man vet exakt hur många procent per krona man får på bolaget, samt under vilka intervaller stråromsflaskan kan tas fram utan att det urartar. Människor som är eller har varit med i industrifacket metall är kraftigt överrepresenterade här.

VANSINNESALKOHOLISTERNA:

I denna kategori hittar vi utstuderande onda människor. Folk med husvagnar. Dessa börjar samlas vid put and takesjöarna redan under torsdagsvällen. Dessa människor är kalla och kalkylerande. Man har fina husvagnar och bilar, det är viktigt för att bli accepterad. Inte sällan av märket solifer kombinerad med en volvo som är senare än 2015. Här har man insett sina problem. Det finns ingen risk att någon är körduglig efter en dags fiske. Så man skaffar husvagn som ett verktyg för supandet. Man super stenhårt från torsdag och slutar absolut inte innan man däckar för sista gången på lördagen. Många av dessa får även fiska in en bit av måndagen medans man blåser i mätaren i hopp om körduglighet. I dessa kretsar dricker man allt man kommer över. Men såna där GIN-burkar är kraftigt överrepresenterade inom denna grupp. Inte alls ovanligt att man hör ett ord eller två finska kring såna här sjöar. Samtliga medlemmar i IF-Metall givetvis.

FISKERESA-ALKOHOLISTERNA:

En kategori fiskare som oftast fiskar efter någonting  med fettfenor. Kriteriet för att hamna i denna grupp är att dels ha rest minst 60 mil, och att man är minst 3 personer i en stuga som man har hyrt. Ja just det, man måste även vara betydligt högre upp än sundsvall. Dessa människor är de riktiga psykopaterna. Man ser ofta inslag av dödligt våld och bränder i samband med dessa resor. Dessa människor dricker whiskey, öl samt sprit. Helst över ett parti poker eller något annat som man kan bli osams över. Funkar inte det så kan man värma bastun som alltid florerar i polisutredningarna efteråt. Vildöring är en art som går bra ihop med knivslagsmål i norrlandsstugor. Inte sällan pratas det finska i dessa kretsar, men även svenskar är repsenterade. Yrken som gifter sig fint med denna sysselsättning är svarvare, spolbilsförare samt ventilationsmontörer. En blandning av medlemmar av byggnads samt if-metall.

NYKTERISTERNA:

I denna grupp hittar vi invandrarna. Oftast så dricker dom inte alls, men får skulden för allt ändå.


2 reaktioner på ”Om en vän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s